Inga mer nötter för skolbarnen i Värnamo

Nyligen togs ett beslut i Värnamo om ett totalförbud mot nötter i kommunens skolor. Nu vill skolläkaren Michael Hanfler att flera kommuner följer efter.

På två år har det inträffat två incidenter då skolbarn med nötallergi blivit allvarligt berörda. Detta i området Värnamo, Gnosjö, Gislaved och Vaggeryd, där skolläkaren Michael Hanfler arbetar.

–Det finns livshotande incidenter så det är inget att leka med, säger han till SVT Jönköping.

 Nu vill skolläkaren att de andra kommunerna i hans arbetsområde följer efter Värnamos exempel där det redan är totaltförbud mot nötter i skolorna.

– Min uppgift som skolläkare är att jobba hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande och då vill jag trygga elevernas vistelse i skolan och inte ha några nötter så att det kan bli allergichocker.

 Andra skolor har redan förbudet

 I Jönköpings län finns det redan ett par skolor som har totalförbudet mot nötter. Och flera skolor har tydliga riktlinjer mot att äta och använda nötter bland annat i skolmaten.
Men finns det inget totalförbud kan eleverna ta med sig nötter hemifrån vilket kan få förödande konsekvenser.
– Just jordnötter är extra farliga, där räcker det med att ångan sprider sig i ventilationen så kan det bli livshotande situationer. Även de andra sorterna kan vara ganska farliga. Och för att inte behöva fundera på detta, vilka som är farliga och inte, så är det bäst med ett totalförbud, säger han till SVT Jönköping.

Mer än bara jordnötter
De nötter som Michael Hanfler vill förbjuda förutom jordnötterna är, hasselnötter, valnötter, paranötter, cashewnötter, pekannötter och pistagenötter även mandel och sesamfrön. Förutom Värnamo kommun som nu har förbudet har han också lämnat in ett yttranden om en lagstiftning till Vaggeryds kommun som kommer ta beslut i frågan i december, säger Katharina Friberg verksamhetschef i Vaggeryds kommun till P4 Jönköping.
Michael Hanfler hoppas också att de andra kommunerna inför samma förbudet.