Han jobbar allra närmast döden - här är hans bästa råd kring att hantera sorg

Mer än hälften av alla svenskar besöker en anhörigs grav på Allhelgonahelgen. Lika många undviker att prata med personer som sörjer, visar en ny undersökning.

– Den här helgen är viktigt för många, säger Henrik Gustavsson som är driftansvarig på Skogskyrkogården i Stockholm och fortsätter:

– Just för att det är en dag då väldigt många kommer hit så tror jag att det kan bli en form av gemenskap också.

"Det är klart att det är svårt" 

En undersökning som Svenska Kyrkan har gjort visar att 70 procent av svenskarna inte vill prata med andra om sin sorg.

Henrik Gustafsson möter ofta människor som sörjer en anhörig som har gått bort. Och han berättar att det finns väldigt många sätt att hantera den sorgen på och att det inte alltid är lätt att bemöta någon som sörjer.

– Det är ju bara att gå till sig själv och hur man har mått när någon närstående har gått bort. Jag brukar tänka på hur jag själv vill bli bemött när jag har förlorat någon nära. Med det är klart att det är svårt, säger han.

Tänkte inte så mycket på döden innan

Som driftansvarig tar Henrik Gustafsson emot kistor, lämnar urnor till anhöriga och kremerar. Han säger att han måste kunna hantera sorg profesionellt men att det inte utesluter att han kan känna med anhöriga eller fundera över livet.

– Sedan jag började jobba här har jag nog blivit mer medveten om hur snabbt allting kan gå och hur tacksam man ska vara över att man lever. Jag tänkte inte så mycket på döden innan, säger han.

"Avvakta, läs av och lyssna"

Henrik Gustafsson berättar att en del vill bli tröstade, en del vill att någon ska lyssna och en del vill inte prata alls.

Enligt Svenska Kyrkans undersökning så tycker 60 procent av svenskarna att det är svårt att bemöta andras sorg. Det är något som Henrik Gustafsson kan känna igen sig i. Det händer att anhöriga som ska hämta en urna kan komma dit samlade för att sekunden senare bryta ihop.

– Det bästa är att avvakta, läsa av och lyssna. Alla är olika. Jag brukar låta den sörjande styra samtalet och stämningen, förklarar han.