Refugee Tech vill hjälpa flyktingar med appar

3:26 min

Internet och tekniska lösningar glöms ofta bort när nyanlända ska integreras. Det vill nystartade Refugee Tech ändra på för att hjälpa nyanlända flyktingar.

– Integrationsfrågan är jätteviktig. Ju snabbare människor kan bli integrerade i samhället desto bättre mår alla, så det är därför det är viktigt. De flesta av oss är ganska tekniska och så såg vi att det fanns ett tomrum inom tech för att hjälpa till, säger Leo Salmonsson, initiativtagare till Refugee Tech.

Leo Salmonsson har tillsammans med bland annat ett gäng studenter från KTH startat Refugee Tech som försöker hjälpa nyanlända flyktingar genom teknik. Eftersom många flyktingar har smartphones så är hållbara tekniska lösningar viktiga för att de ska kunna orientera sig i ett nytt land. Men biståndsorganisationer och volontärgrupper saknar ofta kompetensen för att ta fram de tekniska lösningar som krävs - och här kommer Refugee Tech in i bilden.

Genom workshops försöker man identifiera alla problem som en nyanländ stöter på. Det kan handla om smarta översättnings-appar, matcha personer som delar med sig av husrum med flyktingar som saknar boende, eller samla all relevant samhällsinformation på ett och samma ställe, säger Leo Salmonsson, och nämner läkare som ett exempel. Många skulle kunna börja arbeta ganska snart efter de har kommit till Sverige men för många är det svårt att ta reda på hur de ska gå tillväga för att få arbeta som läkare här.

– Då tänker vi att det kanske finns något sätt att hjälpa den här personen med någon form av tech-lösning eller flera olika tech-lösningar, säger Leo Salmonsson.

Hur skulle en sådan lösning kunna se ut?

– Det kan vara en app eller en hemsida, och tjänster som förmedlas via de här gränssnitten helt enkelt. Det skulle kunna vara information om hur en läkare till exempel kan komplettera sina behörigheter för att få bli läkare i Sverige. Det är inte alltid lätt att veta som nyanländ hur man ska göra det.

Refugee Tech vill dels hjälpa till med att identifiera vilka problem som finns och dels sammanföra problemen med lösningar - som kommer att utvecklas under ett så kallat "hackathon" där programmerare samlas för att ta fram tekniska lösningar, så som en mobilapp eller en hemsida.

Det här är något som regeringen ser potential i. Tillsammans med Industrifonden och Vinnova stöttar man Refugee Tech och Natalie Sial, presstalesperson för arbetsmarknadsministern, säger att det är viktigt att utforska alla vägar för att lösa integrationsproblemen.

– Vi ser en väldigt stor missmatch på arbetsmarknaden och det ställs på sin spets nu när det kommer väldigt många nya människor till Sverige som vi också ser en stor möjlighet i. Många har kompetenser inom bristyrken som vi skulle kunna ta tillvara på ett mycket bättre sätt. Så det första problemområdet för det här hacket är att förklara att vi skulle kunna se om det finns nya vägar man kan ta för att underlätta för matchningen på arbetsmarknaden, säger Natalie Sial, presstalesperson på Arbetsmarknadsdepartementet.

På vilket sätt kan Refugee Tech hjälpa till tror du?

– Den utmaningen som vi står för i Sverige just nu kräver att alla olika samhällsdelar och instanser hjälper till. Refugee Tech är intressant. Jag har själv en digital bakgrund och jag blir väldigt intresserad av att se att det finns så många kreativa människor med smarta hjärnor som sätter sig tillsammans och försöker knåpa ihop lösningar på några av de utmaningar vi ser. Förutom matchningen på arbetsmarknaden så är det även samhällsinformation eller språkträning, säger Natalie Sial.