Kommuner: Arbetsförmedlingen misslyckas med flyktingstöd

1:49 min

Arbetsförmedlingens etableringsprojekt har misslyckats med att förbereda flyktingar för arbetsmarknaden. Det tycker den politiska ledningen i bland andra Nybro, Hultsfred och Högsby.

Dagens Samhälle har ringt runt till de 40 svenska kommuner som tar emot flest flyktingar och 26 kommunalråd har svarat ja på frågan om kommunerna bör ta över etableringsansvaret de första två åren från arbetsförmedlingen.

– I dag är det så många parter som är inblandade i integrationsarbetet, det kan vara svårt att hålla isär vem som gör vad. Man kanske gör samma saker på olika håll utan att veta om det, säger Christina Davidson (C) som är kommunalråd i Nybro.

Efter de två åren som uppdraget ligger på Arbetsförmedlingen blir det ändå kommunernas ansvar, det konstaterar Lars Rosander (C), som är kommunalråd i Hultsfred.

Han tycker inte det spelar någon roll att kommunerna redan har fullt upp med att ordna SFI, komvux och boenden bland annat. Det är nämligen något som Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kontrar med att kommunerna ska lägga energin på, enligt Dagens Samhälle.

– Vi får en bättre helheltssyn om vi får jobba med alla de här bitarna permanent, säger Lars Rosander.

Kommunalråden i Hultsfred, Högsby och Nybro har alltså alla samma åsikt. Alla tillhör Centerpartiet som har tagit gemensam ställning i frågan på riksplanet.

Men det är inte bara centerpartister som har svarat ja i enkäten. Flera kommunalråd påpekar att Arbetsförmedlingen har stängt ner sina kontor hos dem.

Monika Widnemark (S), kommunalråd i i Lessebo, säger till tidningen att folk kommer till kommunhuset eftersom Arbetsförmedlingen inte finns där längre.

Snart kan det vara Hultsfreds tur:

– De har ju aviserat att de ska lämna Hultsfreds kommun, säger Lars Rosander.

Samtidigt som han påpekar att kommunen och Arbetsförmedlingen där har fått till en bättre dialog nu, än man hade för ett år sedan. Men rent principiellt tycker alltså Lars Rosander och fler med honom att kommunerna borde vara huvudman i alla bitar som behövs, för att de personer som flyr till Sverige ska komma in i samhället och få stöd så snabbt och bra som möjligt.

– Vi har kontakter med det lokala näringslivet, det är vi som hanterar skolgången för flyktingar och invandrare och det är också vi som hanterar utbetalningar i olika former av sociala verksamheter om det skulle behövas sådant stöd, säger Christina Davidson (C) i Nybro.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) håller med om att det finns en rad brister. Men hon säger till Dagens Samhälle att någon reform inte är aktuell just nu.