Israels ambassadör vill stoppa skolvisningar av Ship to Gaza-film

4:58 min

Filmen ”Även de döda har ett namn” är anti-israelisk och antisemitisk, enligt brev till Göteborgs kommunstyrelse. Israels ambassadör kräver att filmen stoppas för användning i skolundervisning.

Bo Harringers dokumentär "Även de döda har ett namn", som handlar om barnläkaren Henry Ascher och Ship to Gaza-projektet, premiärvisades redan i januari på Göteborgs Filmfestival.

Men det var först när kulturförvaltningen beslutade att filmen ska visas för niondeklassare och gymnasieelever i Göteborg som kontroverserna startade.

En av de som har reagerat starkt på innehållet är judiska församlingens ordförande George Braun.

– Vi tog kontakt med skolbio, för vi ville titta på filmen innan vi överhuvudtaget kunde uttala oss om den. Så då samlade vi 70 medlemmar i judiska församlingen som tittade på filmen och det var en väldigt tydlig upplevelse hos oss att filmen är väldigt obehaglig och att det är tokigt att visa den, säger George Braun, judiska församlingens ordförande. 

I veckan skrev Israels ambassadör Isaac Bachman ett öppet brev till kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén, där han kräver att filmen inte ska visas i undervisningen.

Isaac Bachman menar att filmen är antisemitisk och ger en förenklad bild av konflikten mellan Israel och Palestina.

Anneli Hulthén har själv avböjt att kommentera brevet och hänvisar istället till kulturnämnens ordförande Mariya Voyvodova.

– Jag kan förstå att judiska församlingen är upprörda. I mitt uppdrag som kulturpolitiker så avstår jag från att recensera filmen, det är inte mitt uppdrag. Filmen kommer att visas enligt planerna på torsdag nästa vecka, något annat har jag inte fått uppgift om från kulturförvaltningen.

Så här kommenterar Kulturnytts filmkritiker Emma Engström filmen:

Vad är det för film?
–  Bakom står dokumentärfilmaren Bo Harringer som tidigare gjort en väldigt stark film om ungdomars GHB-missbruk och också är aktuell med en film om Backabranden i Göteborg.

– Men filmen "Även dom döda har ett namn" handlar om Ship to Gaza-resan som aldrig blev av 2011, eftersom avreseländerna förbjöd flottan att åka vidare. Men det handlar lika mycket om den barnläkaren Henry Ascher, en av passagerarna. Vi får ta del av hans familjeberättelse, och hur hans arbete med flyktingar har påverkats av att hans föräldrar undkom förintelsen. Och titeln syftar på dom nio passagerare som dödades när Israel bordade Gazakonvojen 2010.

Kan du se vad som gör den kontroversiell?
– På ett sätt nej, eftersom en dokumentärfilmare inte har en skyldighet att ge alla sidor en röst, utan ska göra fria konstnärliga val.

– Samtidigt tar filmen ställning för Ship to Gaza-projektet, och Bo Harringer är här mer en välvillig fluga på väggen än en journalist laddad med problematiserande frågeställningar. Och det kan såklart uppfattas som provocerande om man inte håller med.

– Då tycker jag det är mer problematiskt att filmen lider av just för få konstnärliga val. Det är för mycket som ska med och det gör att Harringer knappt hinner skrapa på ytan i det här stora problemkomplexet som han ger sig in i.

Hur menar du att det kan vara ett problem?
Som den är gjord, med flera spår, öppnar filmen till exempel för att tittaren kan göra en koppling mellan förintelsen och Israel-Palestinakonflikten, men utan att relationen fördjupas eller klarläggs. Det blir helt enkelt lite otydligt.