Rekordstort asylboende kan öppna i Lundsbrunn

1:34 min

Lundsbrunns kurort utanför Götene kan bli boende för nära 900 asylsökande. Och skulle därmed bli ett av Sveriges största asylboenden. 

Men om den lilla orten vill, kommer det gå bra.

– Det handlar om att vara öppen. Att vara välkomnande, nyfiken och tänka efter vad var och en kan göra som till exempel bidra till klädinsamlingar och göra några aktiviteter tillsammans, säger Marika Westberg, boende i Lundsbrunn.

Inne i entrén till Lundsbrunns kurort står en fontän och sprutar vatten. Här är det tomt på människor, bortsett från personalen. Men det kan ändras snabbt eftersom Migrationsverket vill att upp till 870 asylsökande ska flytta in på hotellet, om inga fel upptäcks.

Och för en ort med 887 invånare i den senaste folkräkningen innebär det många frågor. Det säger flera av de jag pratar med utanför affären, men som inte vill ställa upp med namn.

– Det är svårt att tänka. Sen beror det på hur länge de ska stanna och så tänker jag på var den övriga verksamheten på kurorten tar vägen, säger en kvinna.
– Det är svårt att säga vad det kommer betyda. De ska slussas ut såklart för här finns inga arbeten och inte många företag, säger en man.

När ett boende för ensamkommanden barn öppnade i Lundsbrunn förra året var protesterna stora. Då startades en grupp för välkomnande där bland annat Marika Westberg är med. Och hon tror oron kommer från för lite kunskap.

– Att oron finns när det blir så många tror jag beror på informationsbrist. Just nu är det så nytt att vi inte vet så mycket, men informera så tror jag det kommer lägga sig.