Region Jönköpings län

Tandvården pressas - många nyanlända i behov av akut vård

1:49 min

Folktandvården i Region Jönköpings län är nu hårt pressad av det ökande antalet asylsökande.

Främst är det Folktandvårdsklinikerna i närheten av kommuner med högt mottagande och asylboenden som får fler besök.

– Det här är en högaktuell fråga för oss och vi pratar nästan varje dag om hur vi ska lösa det. Jag tror att vi kommer att behöva fördela om personal, säger Kerstin Gustafsson, verksamhetschef på folktandvården i Region Jönköpings län

I dag behandlar tandläkaren Saad Al-Ghareeb en man som nyss fått uppehållstillstånd men säger att de flesta asylsökande som han träffar har karies och hål i tänderna.

– Det är mycket karies hos nästan alla asylsökande, även barn, säger Saad Al-Ghareeb.

Alla asylsökande har rätt till akut tandvård, och barn har rätt till fullständig tandvård, något som satt press på Folktandvården runt om landet.  Det visar en enkät från Ekot som besvarats av alla landets regioner och landsting.

En vanlig ökning av antalet asylsökande ligger på runt 50 procent nu i höst jämfört med förra året. Kliniker i kommuner med hög mottagning och nära asylboenden har extra hårt tryck.

Fram till och med september i år hade Folktandvården i länet lagt lika mycket tid på asylsökande som under hela förra året, säger verksamhetschef Kerstin Gustafsson. Hon säger också att Folktandvården klarar av all akuttandvård och tandvård för barn men att köerna väntas öka bland vuxna friska patienter.

Köerna kommer att öka eftersom vi vet att flyktingarna kommer fortsätta komma till oss. Det ser väldigt olika ut på olika klienter.

I Jönköpings län är det främst klinikerna i Gislaved, Sävsjö och Nässjö som har fått mer att göra och nu tittar Folktandvården på att omfördela personal inom länet, på i första hand frivillig väg för att avlasta. Men det krävs fler lösningar och nu diskuteras frågan hela tiden.

– Vi är redan i dag ute på asylboendena men skulle kunna vara det i mycket högre utsträckning. I dag håller vi lektioner i munhälsa. Vi talar om hur svensk tandvård fungerar. Vi kanske skulle kunna göra enkla undersökningar där. Ingenting är omöjligt. Vi måste titta på nya lösningar hela tiden, säger Kerstin Gustafsson.

– Väldigt många känner väldigt mycket för den här patientkategorin och är jätteglada att kunna hjälpa till, säger Kerstin Gustafsson.