Åklagaren yrkar på livstid för dubbelmorden på Ikea

0:52 min

När rättegången om dubbelmorden på Ikea i Västerås idag fortsatte så yrkade åklagaren Eva Morén på livstids fängelse för mord, medan försvaret hävdar grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Det som möjligen skulle ha kunnat ändra åklagarens bedömning och yrkande, är om 36-åringen bedömts ha lidit av någon allvarlig psykisk störning vid knivattacken.

Men något sådant har inte framkomit. Chefsåklagare Eva Morén framhåller att den rättspsykiatriska undersökningen påvisat att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning, utan har agerat fullständigt rationellt, och att hennes yrkande på livstids fängelse därför står fast.

Den mordmisstänkte 36-åringen har ju erkänt att han utdelat de dödande knivhuggen, men hävdar att avsikten inte var att döda. Det framkom redan under den första rättegångsdagen i onsdags.

Grov misshandel och grovt vållande till annans död, är de brottsrubriceringar som 36-åringens försvarare Per-Ingvar Ekblad vill ha. Han vill också ha tidsbestämt straff.