Ikeamördaren döms till livstids fängelse för mord

1:44 min

Västmanlands tingsrätt dömer den 36-årige mannen till livstids fängelse för mord och utvisning efter avtjänat straff.

Mer om domen i vår direktrapportering från rättegången

Tingsrätten går alltså på åklagarens linje och dömer mannen till livstids fängelse för de båda morden på en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son, på Ikeavaruhuset i Västerås den 10 augusti i somras.

Mannen döms även till utvisning efter avtjänat straff.

36-åringen erkände först mord i polisförhör, men under rättegångens första dag meddelade mannens försvarsadvokat Per-Ingvar Ekblad att hans klient visserligen erkänner knivhuggen, men att han inte haft för avsikt att döda kvinnan och hennes son.

Försvaret ville därför att mannen skulle dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död och att fängelsestraffet skulle bli tidsbestämt.

Per-Ingvar Ekblad menar också att även om den rättspsykiatriska undersökningen visar att 36-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning, så har hans klient någon form av personlighetsstörning. Ekblad hänvisar till att den rättspsykiatriska undersökningen inte kunnat utesluta att han lider av en personlighetsstörning och hänvisade också till att det i undersökningen står att 36-åringen är impulsiv, egoistisk och känslokall.

Ekblad kommer därför att överklaga domen.

Tingsrätten menar att det är uteslutet att det handlar om något annat än mord och eftersom knivhuggen skett på ett avrättningsliknande sätt mot helt oskyldiga offer som inte haft en chans att försvara sig ska 36-åringen dömas till livstids fängelse.