Ligger vår egen vapenexport bakom flyktingkrisen?

2:56 min

De flesta på vårt jordklot vill ha fred och harmoni, förutom de som tjänar pengar på krigen. Och det är på grund av krigen som vi har den rådande flyktingkrisen. Det menar Inger som ringde in till programmet.

Vad tycker du?

Efter en natt av dålig sömn på grund av den rådande flyktingkrisen i landet ringde Inger in till Ring P1 och ventilerade sina tankar för programledaren Alexandra Pascalidou.

– Jag tycker att hela flyktingkrisen har skapats av krig. Det är ju därför de söker sig till en fredligare och bättre värld. Som dem tror att vi har, och det har vi. Och det måste vi också fortsätta att ha.

Inger menar att skulden ligger hos dem som tjänar pengar på krig för annars skulle vi inte ha krig. Det vill säga stormakter som tillverkar vapen. Hon anser också att Sverige är en av de stora bovarna eftersom vi sållar hos till skaran av länder som ägnar oss åt vapenexport.

Men tror du att krigen skulle upphöra om vi slutade tillverka vapen? Mänskligheten har ju krigat långt innan det fanns drönare.

– Ja, och därför borde vi kommit så långt efter alla dessa miljoner på jorden att vi borde ha lärt oss, och att våld föder våld. Varför ska vi tillåta att militären och politiker ska bestämma över krig och våra liv?

Vad tycker du? Tyck till på Facebook, Google+ och Twitter!