Valfridsson: Nolltolerans mot tiggares läger

2:04 min

Sverige måste ha nolltolerans mot tiggare som slår läger på privat eller offentlig mark. Det säger regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson som uppmanar polisen att ta ett kliv fram.

– När jag säger ett kliv fram menar jag att staten måste, i form av bland annat polis, stötta kommuner i en väldigt svår situation. Polis och privata markägare har stora svårigheter med detta. I slutändan menar jag att man ska ha nolltolerans mot att bosätta sig utan tillstånd på all mark i Sverige, säger Valfridsson i Ekots lördagsintervju.

Martin Valfridsson som är nationell samordnare för utsatta EU-medborgare i Sverige står bakom Malmö stads beslut om att riva det tältläger som funnits i centrala staden i över ett år. Dels är det olagligt och byggt på privat mark. Dels är det starkt nedsmutsat.

Martin Valfridssons uppdrag är att vägleda kommuner och myndigheter om hur tiggarna ska behandlas. I dag gör kommunerna olika. En del erbjuder till exempel campingsplatser för att slippa tältläger på andra platser. Men det är juridiskt tveksamt, enligt Martin Valfridsson.

– Man kan inte särbehandla en grupp i samhället. Vi har ingen nationell tak-över-huvudet-garanti. Vi avhyser i storstäderna till och med barnfamiljer som inte kunnat betala sin hyra utan ersättning.

Enligt Martin Valfridsson har kommuner och myndigheter stått handfallna inför de fattiga EU-migranter som tigger i Sverige. Enligt honom har gruppens utsatta position haft betydelse för hur myndigheter som polisen hittills agerat.

– Jag tror att man tvekade just av den anledningen. Är det lönt att använda den lagstiftning vi har mot en så utsatt grupp? Jag har hört poliser säga att det är ingen idé att döma ut böter mot den här gruppen för de har inga pengar att betala.

– Mitt bekymmer som jurist är att den typen av hänsyn tar inte polisen om det är en svensk hemlös som uträttar sina behov eller slår läger i en park.

Vad händer då?

– Då skriver polisen ut böter, man tillämpar lagstiftning. Där menar jag att vi inte kan särbehandla någon grupp i samhället, utan tillämpa lagstiftningen som den är satt, säger Martin Valfridsson.

Lyssna: Martin Valfridsson i Ekots lördagsintervju