Över 200 döda i bombanfall i Syrien under fredagen enligt oppositionen

Minst 70 personer dödades och 550 skadades när en marknad i Douma i närheten av Damaskus bombades under fredagen. Det uppgav Läkare utan gränser på lördagen. Totalt ska 227 människor ha dödats i Syrien i olika bombanfall sedan i fredags enligt oppositionen.

I ett pressmeddelande från den syriska koalitionen av oppositionsgrupper ska totalt 227 civila, vara 65 kvinnor och barn, ha dött sedan i fredags i olika bombanfall, i Aleppo, Homs, Idlib och förstäderna till Damaskus. Enligt Syriska människorättsorganisationer avfyrades mer än 40 missiler mot marknaden av den syriska regeringsstyrkor. Den syriska oppositionen lade i ett pressmeddelande sent på lördagen skulden på ryskt bombflyg.

När räddningsarbetare i Douma försökte hjälpa de som skadats under de första flyganfallen utsattes de enligt ett pressmeddelande från Läkare utan gränser för ytterligare beskjutningar. Medicinsk personal hade också svårt att ta hand om alla skadade eftersom närmsta tillfälliga sjukhus också hade bombats.

– Det här var en extremt våldsam bombning, säger en chef på ett sjukhus som Läkare utan Gränser stöttar och som tog emot de första skadade efter attacken.

Efter bombanfallet var 250 personer i behov av kirurgi. Ytterligare 300 personer behandlades för skador som inte krävde kirurgiska ingrepp. Sjukvårdspersonal beskriver skadorna som värre än något annat se sett förut.

– Det var ett stort antal döda. Många av de skadade hade förlorat mycket blod så det behövdes mycket intravenös vätska och blodpåsar. Vi gjorde vårt bästa för att hantera situationen, men antalet svårt skadade var långt över vad vi kunde ta hand om med våra begränsade resurser.

Eftersom så många sjukhus har förstörts under konflikten I Syrien, har sjukvårdsinrättningar tvingats under mark eller delat upp olika tjänster på olika platser för att kunna fungera. Ingången till det tillfälliga sjukhuset i Douma träffades av en bomb torsdagen den 29 oktober, som dödade 15 personer och skadade 100.

Men inget sjukhus hade ensamt kunnat ta hand om det stora antalet svårt skadade efter attacken på marknaden under fredagen, enligt Läkare utan gränser, som säger att förutom det tillfälliga sjukhuset i Douma hjälpte sex andra inrättningar till med att ta hand om skadade.

Under 2015 har bombningar av civila strukturer som sjukhus och marknader blivit allt vanligare i Syrien. Till dags dato i år har nära 40 procent av alla dödade och krigsskadade patienter som tagits emot på sjukhus som Läkare Utan Gränser stöttar i östra Ghoutaområdet, varit kvinnor och barn under 15 år.

– Denna massiva bombning av en marknad full med folk och den upprepade förstörelsen av de få medicinska inrättningar som finns strider mot allt det som krigets regler står för, säger Brice de le Vigne, chef Läkare Utan Gränsers verksamhet i Syrien.