"Reaktor" - existentiell pjäs på Giron Sámi Teáther

2:30 min

I fredags var det urpremiär för en nyskriven pjäs på nordsamiska. I Kiruna på Giron Sámi Teáther har regissören Anitta Suikkari satt upp Kenneth Hættas pjäs ”Reaktor” som spelas på nordsamiska med svensk textning. ”Reaktor” är en framtidsdystopi om ett nybyggt kärnkraftvek som havererar och där tre personer med samisk bakgrund, en renskötare, en politiker och en militär är instängda i ett skyddsrum.

Maria Edström var på premiären av ”Reaktor”.

 Politikern Sunna spelad av Elina Israelsson blåser upp ballonger och jojkar sin sons födelsedag – var han nu är och hur han nu kan må efter den stora kärnkraftsolyckan. De andra två, Sarakka Gaups hårdföra Emmi och renskötaren Biera spelad av Paul Ol Juna Utsi blir upprörda – ska hon slösa syre på några ballonger?! De tre är instängda i rummet och tiden, i sina relationer och i sin historia när Kenneth Hætta skriver fram en motsägelsefylld framtid där representanter för rennäringen öppnat sig för exploatering av energi och mineraler och där ett kärnkraftverk så säkert som bara en ursprungsbefolkning kan skapa - ändå havererar.

 Regissören Anitta Suikkari mejslar känsligt fram de tres olika personligheter och öden; politikern Sunna med sin tro på demokrati och kompromisser, Biera med sin kärlek till renen så stor att vi riktigt känner pälsens tre lager när han beskriver dem och så militären Emmi med sin till hälften rakade skalle, en skoltsame; samer från öst som farit extra illa genom historien. De tre personifierar olika hållningar men är också tre människor, vem som helst av oss, kanske sitter vi alla sitter instängda i ett skyddsrum, fast vi inte förstått det än.

För det skapas ett existentiellt bråddjup i att så här binda samman ett ursprungsfolks vördande av naturen, djuren och förfäderna med modernitetens tillbedjan av teknik, exploatering och utvecklingstro.

Vilka är vi och vilka var vi? Man behöver inte vara same för att föreställningen ska få en att börja fundera över våra spår på vår lilla planet.

Men naturligtvis handlar det också, och intressant problematiserande, om att vara just same – och med ”Reaktor” övertygar Giron Sami Teáther att teatern också är en del av en ny rörelse att skildra och konstnärligt gestalta det samiska, bortom exotisering och idyllisering. Och det blir bra.