Föreningen Lokal mat försvarar loggan: Inte gjort något fel

2:56 min

Matlådor med loggan Lokal mat på, innehåller råvaror från hela världen. Företaget som producerar matlådorna - Gåfood i Säter - menar att de inte har vilselett konsumenterna, utan att Lokal mat är en förening som de är med i. Jag tror inte att konsumenterna tänker annat än att det är producerat här i Dalarna, säger Rolf Lindqvist från föreningen Lokal mat.

Lokal mat är en ekonomisk förening för livsmedelsproducenter i tre landskap, varav Dalarna är ett. Och föreningen anser inte att loggan är vilseledande.

– Vad är då lokal mat? Där uppfattar konsumenterna det lokala väldigt olika. Det finns många som gjort mätningar på det här och det finns ingen definition om vad som är lokal mat, säger Rolf Lindquist, verksamhetsledare för föreningen Lokal mat som står bakom den här loggan.

Vi har ju pratat med en del konsumenter som blir väldigt förvånade över det här och som tycker att loggan är vilseledande, vad vill ni säga till dem?

– Jag tycker inte att den är vilseledande, det är viktigt att man känner att maten kommer från Dalarna, att den produceras i Dalarna.

Men om huvuddelen i matlådan är kött från Tyskland, hur lokalt är det?

– Nu hamnar vi i detaljfrågor här....

Fast det är väl ganska viktiga detaljfrågor?

– Jo fast jag tror inte att konsumenterna tänker annat än att det är producerat här i landskapet, säger Rolf Lindqvist.

Nu kommenterar även landsbygdsministern P4 Dalarnas nyhet om de här matlådorna.

Sven-Erik Bucht (s) vill inte gå in på det enskilda fallet men skriver i ett mail till P4 Dalarna:

Informationen till konsumenterna får inte vara vilseledande. Reglerna innebär att det inte alltid räcker med att en uppgift är sann. Den får inte heller vara sådan att den skulle kunna ge ett missvisande eller felaktigt intryck av livsmedlet på något sätt.