Unga med rörelsenedsättning får chans till jobb

1:43 min

Ett 40 tal unga vuxna med rörelsenedsättning i Göteborg har fått chans till praktik och nio av dem har fått jobb.

Det är resultatet av Bräcke diakonis nära tre år gamla projekt Puzzlet där även försäkringskassan och arbetsförmedlingen ingår.

Projektledaren Emma Lyrdal konstaterar att mycket kraft går åt att upplysa arbetsgivare:

– Okunskapen och rädslan hos arbetsgivarna finns absolut kvar men jag tycker att de skulle vinna på att tänka på arbetsuppgifter som de skulle kunna ge till andra - som enklare handläggaruppgifter eller datajobb.

Vad är det största hindret för rörelsenedsatta att komma till jobb?

– Jag tror det är synen på deras arbetsförmåga. Hur mycket arbesförmåga har den här personen ? Man har kanske aldrig fått pröva hur mycket arbetsförmåga man har- vad man kan. Och det är det de har fått möjlighet att göra via Puzzlet.

Vi börjar alltid med att titta på de fysiska förutsättningarna på jobbet med toaletter, lunchrum och dörröppnare och sedan tittar vi på detalj på arbetsuppgifterna. Med oftast ganska enkla medel kan man göra mycket för att anpassa arbetet för att det ska fungera, säger Emma Lyrdal.

Andrew Hall är utbildad journalist. Han sitter i rullstol och har haft svårt att få arbete men har nu fått praktik på Försäkringskassan och ska jobba med statistik.

– Det är en helt fantastisk möjlighet att kunna komma ut i arbetslivet och prova på vad man vill göra och vad man klarar av.

Vad tycker du arbetsgivare ska tänka på vad gäller människor som inte rör sig lika lätt och ledigt som andra?

– De ska inte titta alls på vilka funktionshinder man har utan de ska titta på personen och vad den personen kan göra och sedan anpassa så att personen kan utföra det som krävs.

Många rörelsenedsatta som Andrew har fått en chans att visa vad de går för.

–De har en anledning att gå upp på morgonen. De har en uppgift att fylla. De har fått en annan livssituation mot vad de hade innan då väldigt många satt hemma, säger Emma Lyrdal.