Sexualbrottsforskare: "Brottet inte impulsartat"

3:28 min

Sexualbrottsforskaren Niklas Långström hördes under den fjärde rättegångsdagen. Enligt honom är sexuellt våld av sådan här typ väldigt ovanligt.

Rättsläkaren berättade i rätten, under måndagen, att man inte hittat några tecken på sexuella övergrepp. Trots det är sexuellt motiv den linje vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har gått på.

Niklas Långström, sexualbrottsforskare, kallades som sista vittne under måndagen. Han berättade om internationella definitioner av sexualbrott och gjorde tydligt att sexualbrott inte behöver vara normativa format av sex. Det vill säga att våldet inte behöver likna heteronormativt, penetrerande sex.

– Här handlar det om att det kan finnas en sexuell upphetsning i det faktum att man så totalt kontrollerar en person. Omständigheterna som beskrivs i förundersökningen kan mycket väl vara indikationer på att det här, i sig, kan vara upphetsande för en gärningsman, sa sexualbrottsforskaren Niklas Långström till P4 Skaraborg efter rättegången.   

I rätten berättade han att ett brott likt detta inte är impulsartat, om något har det snarare en viss förberedelsefas.

Dagen innan Lisa Holm försvann blev en joggande kvinna stoppad uppe på Kinnekulle. Åklagaren har yrkat på att det var den misstänkte 35-åringen som stoppade kvinnan. Enligt Niklas Långström går inte händelsen med den joggande kvinnan emot hypotesen av ett sexuellt motiv.

– Det kan handla om att man har de här fantasierna i månader och att man kan pröva ut delar av det här innan det faktiskt leder till det värsta möjliga av utfall nämligen dödligt våld, säger Niklas Långström. 

DNA i form av sperma har hittats på flera platser där den misstänkte 35-åringen arbetade och försvarsadvokaten Inger Rönnbäck frågade om hur vanligt det är att personer onanerar på sin arbetsplats.

– Jag skulle säga att fem procent onanerar på sin arbetsplats men att det är väldigt ovanligt att någon lämnar spår efter sig, säger Niklas Långström.