Skellefteå

Järnsand i marken kan bli en dyr historia

1:28 min

Det kan bli dyrt för den som har järnsand nergrävt på sin fastighet. Bostadsrättsföreningen Torpet fick betala en halv miljon för sanering.

Järnsand eller granulering som det också kallas är en restprodukt som uppstår vid kopparframställan vid Rönnskärsverken. Sanden innehåller en mängd tungmetaller men har samtidigt bra egenskaper som gör den lämplig som fyllnadsmaterial i vägar och husgrunder.

Järnsand har använts i Skellefteå sedan början av 70-talet men nu är det slut med det. Länsstyrelsen har klassat järnsand som ett avfall och därför måste en miljöprövning ske varje gång det ska användas eller när det dyker upp vid olika utgrävningar.

Bostadsrättsföreningen Torpet i Skellefteå skulle gräva upp sina gamla parkeringsplatser och fann då järnsand. Efter inspektion av miljökontoret fick de gräva bort nästan 800 ton järnsand. Närmaste deponi fanns i Umeå så hela kalaset slutade på över en halv miljon.
Enligt kommunens miljöchef Eva Kinnwall så togs beslutet att gräva upp och deponera järnsanden i samförstånd mellan kommunen och bostadsrättsföreningen. Men det avisar Bohman.

– Det är miljökontoret som tvingat oss att göra det här och de kan inte skylla på någon annan. Det vi möjligtvis har gjort är att var för lydiga. Men vi vill ju följa beslutet men de ska vara korrekta och gälla alla, säger Thommy Bohman.

Det har blivit dyrt för föreningen Torpet och framtida renoveringar har fått läggas på is.Thommy Bohman menar att det här måste alla Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare Skellefteå vara medvetna om. Då det ligger järnsand både lite här och var i stan.

– Vi är en förening med relativt god ekonomin så vi orkar ju med det här. Men vi hade ju hel del jobb kvar vi tänkt göra som nu inte blir av, säger Thommy Bohman.