Constance: Vi fryser och är hungriga

2:15 min

Tidigt i morse inledde polisen rivningen och tömningen av EU-migrantlägret i Malmö och de 70-talet boende som var kvar valde då att gå ner till stadshuset och sätta sig där. En av de är Constance från Rumänien som vill veta var hon ska ta vägen nu.

– Vi fryser, vi är hungriga och har ingenstans att ta vägen, säger Constance där hon sitter på marken utanför Malmö stadshus insvept i en filt. 

Hon säger att hon inte vill något hellre än att få stanna här och kunna försörja sig och sina barn. Sen visar hon sin astmainhalator.

– Medicinen kostar femhundra kronor, jag har inga pengar och har inte råd att åka tillbaka till Rumänien, säger Constance. Jag sitter kvar här tills vi vet var vi ska bo.

Det var vid tiotiden i morse som de sista boende lämnade lägret i Sorgenfri efter att polisen tidigt i morse gått in och börjat avhysningen. Sen tågade gruppen av migranter och aktivister ner mot stadshuset.

Under protestrop rörde sig tåget ner mot stadshuset där ett  trettiotal poliser fanns på plats. Efter en dryg timme kom socialkommunalrådet Carina Nilsson (S) till platsen där hon försökte svara på migranternas frågor.

– Jag har varit jättetydlig just för att inte ge hopp utan istället vädjat till att utsätt er inte för den här situationen som i dag på morgonen, utan flytta i lugn och ro tidigare.

Vart människorna utanför stadshuset ska ta vägen är nu oklart. Polisens presstalesperson Eva-Gun Westford säger att man än så länge ser detta som en spontan protest men att om det börjar likna ett boende utanför stadshuset så går man in i ett annat skede.

Vad som händer då vill hon dock inte säga i nuläget. Under eftermiddagen har kommunalrådet Carina Nilsson träffat representanter för den rumänska ambassaden för att diskutera situationen.

Det är bra, tycker Nina Renarve, en av alla som engagerat sig för EU-migranterna. Men det hjälper ju inte den akuta situationen här och nu, menar hon.

– Att Rumänien ändrar sin politik långsiktigt är ju önskvärt men det löser inte dagens situation här. Och det är ju mycket möjligt att sådana här situationer uppstår i framtiden och jag tycker att Sverige ska ha lite bättre förberedelser och planering så att det inte blir sånt här kaos igen, säger Nina Renarve.