VW erkänner nya problem

1:57 min

Avgasskandalen hos Volkswagen fortsätter att växa. Ytterligare 800 000 bilar är berörda av felaktiga utsläppsdeklarationer. Däribland också bensindrivna bilar. Det meddelade bolaget ikväll.

I den internutredning som pågår för att reda ut manipulationerna med avgastester för dieseldrivna bilar, har Volkswagen upptäckt vad man beskriver som "oegentligheter" i samband med redovisade utsläppsvärden av koldioxid.

Det avgasfusk som har varit aktuellt hittills har handlat om kväveoxid. Nu är det alltså frågan om koldioxidutsläppen, som också har betydelse i samband med bilars miljöklassning.

Bilarna förbrukar mer bränsle än vad tillverkaren har angivit och släpper därmed ut mer koldioxid än vad som deklarerats i bilarnas utsläppsvärden.

800 000 omfattas av de felaktiga utsläppsuppgifterna.

Enligt Volkswagen är majoriteten dieseldrivna, alltså ingår även bilar med bensinmotorer. Flera av koncernens märken är berörda, förutom Volkswagen även Skoda, Seat och Audi av senare årsmodeller.

Närmare detaljer om hur dessa oegentligheter har uppstått ger inte det kortfattade meddelandet från Volkswagen.

Förra veckan rapporterade bilkoncernen sin första kvartalsförlust på 20 år.

För den här senaste vändningen i avgasskandalen räknar bolaget med ytterligare kostnader på motsvarande knappt 19 miljarder kronor och det lär slå hårt mot Volkswagens redan sargade anseende och trovärdighet.