Tågtillverkare vill använda banan mellan Arvidsjaur och Jörn

1:33 min

Flera europeiska tågtillverkare är intresserade av att använda den planerade tågtestbanan mellan Arvidsjaur och Jörn, bland annat schweiziska Stadler.

Matti Rantatalo, biträdande professor vid Järnvägstekniskt centrum vid Luleå tekniska universitet, säger att det finns behov av testbanan:

– Min erfarenhet från arbete med europeiska järnvägsprojekt är att det är väldigt svårt i Europa att få tillgång till spår och tillgång till testanläggningar. Så sådana anläggningar verkar alltid vara välkomna.

Skulle ni använda er av den här testbanan om den blev verklighet?

– Ja, absolut.

Schweiziska tågtillverkaren Stadler är ett av de företag som är intresserade av att använda testbanan.

I ett mejl skriver kommunikationschefen Marina Winder att Stadler vill använda den för att testa de tåg av typen Dosto som beställts av Mälab för att gå i regionaltrafik i Mälardalen. De 33 tåg som beställts ska börja levereras 2018. 

Bombardier är ett globalt industriföretag som bland annat utvecklar och tillverkar tåg och järnvägsutrustning. Pär Isaksson, informationschef vid Bombardier Sverige, om planerna: 

– Det är ett intressant projekt och vi ser fram emot att, om den blir av, att använda den.

I vilken omfattning?

– Det är omöjligt att säga men man kan konstatera att runt om i världen kraven ställs allt högre på pålitlighet och då måste järnvägen fungera även vintertid, så det här blir allt viktigare.

Pär Isaksson konstaterar att Sverige är viktigt för Bombardierkoncernen.

– Sverige spelar en viktig roll inom Bombardier globalt när det gäller just vintertest. Vår specialistenhet för vinterkonstruktion, den är baserad i Sverige.