Skåne

Forskare: Därför är cykeln viktig

3:00 min

När cykeln slog igenom för hundra år sedan gav den frihet. Sedan har vi vant oss vid att bilen dominerat. Men nu ökar cykelns betydelse igen, säger Lundaetnologen Charlotte Hagström som forskar om tvåhjulingen.

– Sverige hade inte sett ut som idag om det inte varit för cykeln. Arbetarrörelsen använde den mycket när den var ute och agiterade. Och när semestern kommer på 1930-talet då är det med cykel man ger sig iväg.

Förklarar Charlotte Hagström. Och fortsätter:

– Vi är på något sätt tillbaka där idag. Cykeln kommer mer och mer. Det finns flera skäl till det. Ju fler som cyklar, ju bättre luft blir det ju. Det är kul att cykla. Man bestämmer själv över sin tid. Och så kan vi inte ha hur många bilar som helst i städerna.

De flesta i Sverige lär sig cykla när de är små. Att tvingas ställa in den igen när man blir gammal och inte längre klarar att vara ute i trafiken kan vara svårt för många, säger etnologen som bland annat forskar om cykelns betydelse i olika faser av livet.

–  Men nu har ju "Cykling utan ålder" kommit i Malmö och på andra ställen där någon cyklar ut med en. Så får man ändå komma ut på cykeltur. Det är ett fantastiskt initiativ, tycker Charlotte Hagström.