Pensionspengar ska investeras mer klimatvänligt

1:31 min

Svenska Fjärde AP-fonden är delaktig i ett internationellt initiativ kring att investera mer klimatvänligt innan klimatmötet i Paris i december.

Svenska fjärde AP-fonden var för ett drygt år sedan med och startade ett internationellt initiativ (The Portfolio Decarbonization Coalition) för att flytta 100 miljarder pensionsdollar till klimatvänligare investeringar, något som skulle ske fram till det kommande klimatmötet i Paris om en månad.

Efter ett möte i helgen säger Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson att man nu är på god väg att lyckas.

Hundra miljarder dollar kan ju låta mycket men samtidigt är det inte mer än innehavet hos ett par av våra svenska pensionsfonder tillsammans, så frågan är vilken skillnad det här kan göra på den globala skalan där initiativet sker? Jo en hel del tror Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson. Han får medhåll av Daniel Engström Stenson, som är chef för klimat- och miljöprogrammet, vid tankesmedjan Fores:

– Alla de här initiativen de hjälper ju till och påverkar. Det handlar ju mycket om att sätta en berättelse av att vi är på väg i rätt riktning. Ju fler företag som ställer sig bakom det här, desto enklare blir det för politiker att hålla det långsiktiga målet, säger Daniel Engström Stenson på tankesmedjan Fores.

Mats Andersson säger att Fjärde AP-fonden till årsskiftet kommer att ha drygt hälften av sin aktieportfölj, som totalt är på ca 200 miljarder, i klimatvänligare investeringar. Det är alltså drygt 100 miljarder kr det handlar om, vilket skulle betyda drygt 10 miljarder dollar.

Mer om företagens klimatarbete hör du i Klotet idag onsdag kl 13.35 i P1.