"Sluta flyga, rädda jorden"

1:54 min

Det flygs för mycket, och flygplan som är halvfulla borde inte få lyfta överhuvudtaget. Det menar Erik som ringde in till dagens program.

Vad tycker du?

Den 30 november är det åter dags för FN:s klimatkonvention att samlas och komma överens om ett globalt klimatavtal som ska börja gälla år 2020. Och det var med anledning av det som Erik hörde av sig till Ring P1. Hans lösning för att minska utsläppen av växthusgaser var enkel.

– Jag har en slogan; Sluta flyga, rädda jorden. Med det menar jag givetvis att man ska minska flygandet.

Han tycker det borde vara förbjudet för ett plan att lyfta om det inte är fullsatt. Han anser också att det flygs alldeles för mycket, framför allt i jobbsammanhang men också privat. Något som han tycker uppmuntras av de låga flygpriserna som många faller för.

– Då ska man fråga den personen; vill du ha jordklotet kvar eller vill du resa till Barcelona? säger Erik.

Förra veckan skrev Maria Rankka och Anders Ehrling en debattartikel på ämnet. De menar inte att lösningen är att flyga mindre, utan att flyga grönare.

"Med biobränsle och modernare flygplan kan vi halvera flygets utsläpp av fossilt koldioxid på bara 10 år. Om 15–20 år kan vi ha ett helt fossilfritt inrikesflyg. Det skulle göra Sverige till ett föregångsland i världen."

Är minskat flygande lösningen på våra klimatproblem eller finns det andra åtgärder som skulle vara mer effektiva?
Tyck till på Facebook, Google+ och Twitter!