Därför avgår regeringen i Rumänien

Idag avgick Rumäniens premiärminister Victor Ponta. Och hela den rumänska regeringen.
– Det är unikt, säger Johanna Melén som är Östeuropakorrespondent.

Det har gått fem dagar sedan diskoteksbranden i Rumäniens huvudstad Bukarest. 32 personer har hittills omkommit och cirka 150 personer skadades, flera vårdas fortfarande på sjukhus. 

Diskoteksbranden - den utlösande faktorn

Johanna Melén, Sveriges Radios korrespondent i Östeuropa, tror att händelsen är anledningen till att Victor Ponta har avgått.

– Han har varit ifrågasatt av folket under en längre tid, bland annat för korruption. Det här var nog den utlösande faktorn som gjorde att han kände att han var tvungen att avgå, säger Johanna Melén.

"Korruption dödar" och "mördare"

Sedan diskoteksbranden har demonstrationer hållits i landet med slagord som "korruption dödar" och "mördare". Tusentals demonstranter har anklagat regeringen för att de inte ska ha gjort tillräckligt mot korruptionen i landet och krävt att regeringen ska avgå.

Förutom Victor Ponta och hans regering har också borgmästaren för stadsdelen där diskoteket ligger avgått.

Presidenten ska hitta en ny premiärminister

I samband med Victor Pontas avgång säger hans talesperson i ett uttalande att någon måste ta på sig ansvar för det som har hänt.

Nu ska Rumäniens president försöka hitta en ny premiärminister - lyckas han inte blir det nyval. Regeringen kommer att sitta kvar tills att en ny regering har bildats.

– Det ska hållas ett planerat val nästa år, men nu har oppositionen i landet sagt att de vill flytta fram det, säger Johanna Melén.