Explosion i motor tros ligga bakom rysk flygkatastrof i Sinai

Den egyptiska haverikommissionens första slutsats efter att ha analyserat det ryska olycksplanets svarta låda, är att en motor kan ha exploderat, uppger flera internationella medier i dag. Sökområdet efter vrakrester ska också ha utökats från 20 till 40 kvadratkilometer.

Enligt uppgifter till tyska tidningen Focus är den troligaste orsaken bakom flygkatastrofen över Sinai en explosion i någon av planets motorer. Slutsatsen kommer efter att experter har analyserat en del av innehållet i en av planets så kallade svarta lådor.

Enligt amerikanska CNN rör sig spekulationerna kring om det antingen har skett en explosion i luften eller om det är reparationer efter en tidigare olycka som kan ha bidragit till att planet slets sönder redan i luften. 

Samtidigt skriver den ryska nyhetsbyrån Tass att källor nära utredningen sagt att läckor till media kan påverka utredningen negativt och att den egyptiska regeringens talesman Hossam el-Qawish uppgett att myndigheterna i landet inte tänker uttala sig om orsaken till kraschen förrän haveriutredningen har slutfört sitt arbete.

Det ryska planet, en Airbus A321 från Metrojet tidigare Kogalymavia, störtade den 31 oktober runt 30 minuter efter starten från flygplatsen i Sharm-el-Sheikh på väg mot Sankt Petersburg. Flighten hade 217 passagerare och sju besättningsmedlemmar ombord. Alla omkom. 

Enligt de läckta uppgifterna från utredningen ska obduktion av de omkomna ha visat på skador som kan härröra både från kraschen mot marken och från en explosion, så som metallfragment i de omkomnas kroppar.

Vrakresterna efter planet har spridits över ett stort område, bland annat hittades planets bakdel fem kilometer från resten av flygplanskroppen. Sökområdet ska enligt ryska myndigheter i dag också ha utökats från 20 till 40 kvadratkilometer, uppger både CNN och brittiska BBC.

Enligt CNN ska en icke namngiven källa i Egypten ha sagt att i en av de svarta lådornas inspelningar av ljud från Cockpit ska "okaraktäristiska ljud" ha hörts ögonblicken innan planets kurs, höjd och fart mycket hastigt förändrades.

Enligt uppgifter till CNN ska olycksplanet, då registrerat på det libanesiska flygbolaget Middle East Airlines, ha varit inblandat i en olycka på Kairos flygplats 2001. I den olyckan, som registrerats av det internationella flygsäkerhetsorganet Aviation Safety Network, ska planets stjärtparti ha skadats. Men enligt Metrojets talesman Andrej Averianov ska olycksplanet ha kontrollerats och konstaterats felfritt för så sent som två år sedan.

I den haverikommission som nu analyserar data, undersöker resterna efter planet och de svarta lådorna ingår både ryska, egyptiska och irländska experter. Det kan ta ytterligare ett bra tag innan de officiella resultaten presenteras.