Amnestyrapport: Kidnappningar viktig inkomstkälla för den Syriska regimen

10 min

I krigets Syrien har 250 000 människor mist sina liv, och sedan 2011 har över 65 000 kidnappats eller försvunnit, av dem uppges 58 000 vara civila.

I en ny rapport från Amnesty tecknas en bild av en svart marknad där kidnappningar blivet en viktig inkomstkälla för Assad-regimen.

Många av dem som tas till fånga utsätts för både fysisk och psykisk tortyr. En av dem är 24- åriga Raneem Matouq som greps i sitt hem i februari förra året av den syriska säkerhetstjänsten. I dagens P1 Morgon berättade hon om kidnappningen.

– De kontrollerar folket i Syrien genom rädsla, säger hon. De vill att min familj ska vara rädd och orolig hela tiden.

Raneem tror att hon kidnappas för att skrämma hennes pappa som är människorättsaktivist och redan sitter fängslad

Hon säger i intervjun med P1 Morgon att regimen vill att folk ska vara rädda. För att göra något, säga något, till och med att andas.

Under sin tid i fångenskap delade hon cell med 9 andra kvinnor på 1,5 gånger 3 meter. Hon berättar om hur hon torterades.

– De bara slog, utan att ställa frågor.

Männen som är i fångenskap har det värst, säger hon. De torteras i korridoren utanför, och ibland flyter blodet in i hennes cell

Den värsta tortyrmetoden är den som kallas tyska stolen. Där sätter man en människa på en stol utan ryggstöd och böjer ryggen bakåt.

– De flesta bryter ryggen efter det, säger Raneem Matouq.

Hör hela reportaget med henne, och Amnestys svenska Syriensamordnare Katarina Bergehed i ljudklippet, och läs nyheten om kidnappningarna här