En Gentlemans Handbok i Kärlek & Mord på Wermland Opera

2:12 min

Ett musikalår utan dess like - 2015 har utvecklats till ett av de rikaste musikalåren på mycket länge i Sverige. Många bra uppsättningar av klassiker, men framförallt en mängd premiärer på helt nya musikaler. I går kväll var det återigen dags för en och det är Wermland Opera som, som så många gånger förr, hittat en musikal som man är först med. Det är Europapremiären av Steven Lutvaks En Gentlemans Handbok i Kärlek & Mord.

Svenskar och amerikaner älskar den gamla engelska överklassen. Downton Abbey är ju bara den senaste i raden av förälskelser. Så det är verkligen inget konstigt att ett svenskt teaterhus bara tre år efter urpremiären plockar upp en musikal som en amerikan skrivit på ett riktigt corny sätt om en ung fattig man som upptäcker att han möjligen är släkt med det stora slottets ägare, de inavlade D'ysquith. Men det är åtta släktingar före honom innan det kan vara hans tur att ärva den adliga titeln. Det är dags att målmedvetet börja elimininera arvinge efter arvinge.

Steven Lutvaks musik är lättsam och begåvad underhållningsmusik i en 100 år gammal stil och det finns nåt music hall och vaudeville-aktigt över den. Nigel Hooks scenografi innehåller en rad massa roande teatertricks gjorda med glimten i ögonen. Blixtsnabba scenbyten där överdriften är satt i system.

Men, ursäkta ni andra på scenen, i synnerhet Jonas Schlyter som är den unge mannen som drar hela historien framåt med kraft - den här muntra bagatellen står och faller med den enda skådespelare som gör alla de olika åtta släktingarna. Christer Nerfont har den komiska timingen och han kan skenbart enkelt göra en skruvad gubbe eller tant. Samma sak där som med scenografin - han gör stora klädbyten på nolltid.

Det är i allt det här som regissören Markus Virta med hela sin ensemble väcker mest respekt. Att lyckas göra helgjuten musikteater av en obetydlighet.

Musik och sångtexter: Steven Lutvak. Text och sångtexter: Robert L. Freedman. Översättning: Calle Norlén. Regi: Markus Virta. Dirigent: Johan Siberg. Scenografi & kostym: Nigel Hook. Ljusdesign:John Bishop. Koreografi: Gunilla Olsson Karlsson. Maskdesign: Christina Hednar. Ljuddesign: Johannes Medelius.