Forskare tveksam till solstorm som orsak till flygstopp

2:00 min

Under onsdagen lamslogs flygtrafiken i stora delar av landet. Orsaken uppgavs var problem med radarövervakningen orsakades av en solstorm. Men rymdforskare är tveksamma till att det var orsaken.

Under en dryg timma låg radartäckningen av södra Sverige nere. Bland annat flygplatserna Arlanda, Landvetter och Bromma lamslogs under stoppet, som Luftfartsverket uppgav orsakades av en solstorm.

– Det som talar emot är att det bara drabbade Sverige och att det inte var en stor rymdväderhändelse, den var ganska medioker, även om vissa aspekter var ovanliga, säger Urban Brändström rymdfysiker på Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna.

– Rymdväderslarmen har en femgradig skala, onsdagens solstormsaktivitet nådde inte ens en etta, säger Urban Brändström.

Luftfartsverket har nu tillsatt en utredning om vad som orsakade haveriet i radarsystemet. Men officiellt så uppger Luftfartsverket att det var en solstorm som gjorde att radarsystemet slutade fungera.

Att det bara är det civila radarsystemet och att inget annat land i närheten rapporterat problem gör att Urban Brändström tveksam till att det var en solstorm som orsakade problem.

– Jag skulle vilja säga att det är ett starkt argument att problemen inte orsakades av rymdväder, säger Urban Brändström