Rysare speglar mäns rädsla för kvinnor

5:52 min

Länsteatern i Visby ger sig i kast med skräckhistorien Kvinnan i Svart som är skriven av Stephen Mallatratt och bygger på en bok av Susan Hill. Ett ruggigt stycke, som delvis utspelas i ett spökhus.

Pjäsen handlar om vår rädsla för det okända och vår dragning till det okända, förklarar regissören och Länsteaterchefen Thomas Sundström.

- Det är två kvinnor som det talas om i pjäsen och de står för två arketyper som dyker upp ganska ofta i manliga världar och ju mer jag jobbar med texten ju mer får jag för mig att det handlar om mäns rädsla för kvinnor.

En av kvinnorna som skrämmer männen i pjäsen är just Kvinnan i svart, ett spöke med vanställt ansikte. Men samtidigt som den här pjäsen är en klassisk rysare så är den också rolig och miljöerna är typiskt engelska med mysiga värdshus, dimmiga hedar och brasor.

- Det är en berättarteknik som påminner och filmens, något som kan locka en yngre publik, hoppas Thomas Sundström.

En av skådespelarna i pjäsen är Lennart Bäck som spelar Arthur Kipps som har varit med om fruktansvärda händelser i sin ungdom och som skrivit ner sitt liv i en pjäs och anlitar en skådespelare medan han själv spelar alla de personer som han har mött i livet.

Den som spelar skådespelaren i pjäsen är Stefan Marling och han hoppas att det hela ska bli riktigt läskigt.

- Det är kittlande också att det är första gången i världshistorien som pjäsen spelas i en kyrka, påpekar Thomas Sundström och berättar att det har spökat en hel del på teatern genom åren, både fotsteg och hasanden.

Bland annat har han själv sett en kvinna i trapphuset mitt på dagen, medan ensemblen hade möte och huset var låst.

- Det kändes spooky!

Premiär för själva pjäsen Kvinnan i svart blir det fredagen den 13 november. Sedan spelas den fram till början av januari.