Konservativa oppositionen laddar inför valet i Kroatien

2:17 min

Det hålls parlamentsval i EU:s nyaste medlemsland Kroatien på söndag. Opinionsmätningarna visar mycket jämnt mellan det styrande socialdemokratiska partiet och oppositionen i konservativa HDZ. Samtidigt uttrycker flera väljare en oro för att HDZ vid valseger ska leda landet i en mer auktoritär riktning med Viktor Orbans Ungern som ledstjärna.

Det jublades inne på idrottsarenan i Kroatiens huvudstad Zagreb i går kväll när partiledaren Tomislav Karamarko klev upp på scenen där en byst av partiet HDZ:s grundare, nationalisten Franjo Tudjman stod uppställd.

Hyllningarna till Tudjman, som blev det självständiga Kroatiens första president men som i efterhand har kritiserats för sitt auktoritära styre, fortsatte genom hela talet.

Kroatien som blev EU-medlem 2013 styrs just nu av en center-vänsterkoalition under ledning av premiärminister Zoran Milanovic. Han har fått mycket beröm både hemma och utomlands för sitt sätt att hantera flyktingkrisen som kom till Kroatien i september då Ungern stängde sin gräns för flyktingarna mot Serbien.

Nu passerar varje vecka tusentals människor på flykt genom Kroatien och den humana inställningen uppskattas av många kroater som själva vet vad det är att fly från krig.

Men oppositionen anklagar regeringen för att inte vara tillräckligt patriotisk och många väljare är också missnöjda med den ekonomiska situationen och den fortsatt mycket höga arbetslösheten.

Historikern Tvrtko Jakovina oroas över den alltmer nationalistiska retoriken från oppositionsledaren Tomislav Karamarko som också har varit chef för landets säkerhetstjänst.

– Om han blir premiärminister kommer han inte bli som Putin i Ryssland men jag tror att han i alla fall tänker försöka bli som Orban, Ungerns premiärminister som i väst kritiseras hårt för hur han hanterat pressfriheten och det ungerska civilsamhället, säger Jakovina. 

Inne på idrottsarenan i Zagreb i går kväll var applåderna varma när en hälsning från just Viktor Orban lästes upp.