"Flyktingtälten behövs här i Sverige"

1:49 min

Trots upprepade vädjanden har EU-länderna ännu inte levererat det de utlovat för att hantera flyktingkrisen. Därför kallas nu EU:s migrationsministrar till ännu ett extrainkallat möte i Bryssel på måndag.

Även Sverige har haft svårt att bidra. Sverige kommer till exempel inte att hjälpa länderna på Västra Balkan med tält, filat och annan utrustning.

– Det de har efterfrågat, som tält, filtar och så vidare, det behövs på hemmaplan för att hantera flyktingresponsen i Sverige, säger Patrik Jansson, verksamhetsansvarig på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Serbien, Slovenien och Kroatien har aktiverat det som kallas EU:s civilskyddsmekanism för att nu när vintern närmar sig klara av att ta hand om de tiotusentals flyktingar som är på väg norrut.

De har bett om allt från ambulanser och bussar till tält, filtar, sängar, och sovsäckar.

Hittills har elva EU-länder ställt upp, men alltså inte Sverige. Allt vi har behöver vi själva, säger Patrik Jansson.

– Vi har skickat ned majoriteten av de tält vi har på lager till Skåne. Vi har flera på gång som ska ut till Migrationsverkets ankomstcentraler runt om i Sverige och användas som väntlokaler när flyktingarna registerar sig.

– Det bildas långa, långa köer och för att man ska få tak över huvudet medan man väntar så kommer vi att sätta upp våra tält på flera ställen, säger Patrik Jansson.

Tidigare i veckan skrev EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s ordförande Donald Tusk ett brev till medlemsländerna med en vädjan till dem att leverera det de utlovat.

Förutom nödhjälp till länderna på västra Balkan behövs pengar till EU:s Syrienfond och den nya Afrikafonden som ska sjösättas nästa vecka.

Sverige har inte bidragit till Syrienfonden, men i veckan beslutade regeringen att anslå tre miljoner euro till Afrikafonden.

Men det är en droppe i havet, det saknas fortfarande 1,7 miljarder euro. 

EU-länderna har heller inte bidragit med de gränspoliser och asylhandläggare som efterfrågats.

Flera EU-länder bidrar inte alls och Sverige ligger långt ned på listan, långt efter små länder som Danmark, Nederländerna och Tjeckien.