Pianisten och organisten Kjell Öhman död

1:02 min

En av Sveriges mest anlitade kapellmästare och musiker, Kjell Öhman, har avlidit. Han samarbetade med rader av sångare, inte minst som kapellmästare för Allsång på Skansen under 17 år.

För Kjell Öhman var ingen genre främmande, men sitt hjärta hade han i jazzen och han var en virtuos på sina instrument - piano och Hammondorgel.

På det senare hade han ett världsrykte, och hans starkt efterfrågade musikalitet gjorde att han kom att medverka på inte mindre än ungefär 8 000 inspelningar, alltså låtar, med alltifrån Alice Babs till Ulf Lundell. Det var något slags rekord och det ledde till att han blev den förste att tilldelas Musikerförbundets pris Studioräven för ett par år sedan, och så här såg han själv på sitt arbete:

- Jag lyssnar på vad de vill göra så att säga, man är ju där som en liten servicemänniska bara, sade han till Kulturnytt i samband med prisutdelningen.

Annars kanske många också minns honom från 60-talsgruppen Telstars, jazzviolinisten Svend Asmussens kvartett, Öhman organ grinders och den trio som skulle bli hans sista, med basisten Hans Backenroth och trummisen Jocke Ekberg. Den bildade han också hustrio med på Skansens Blå måndagkvällar där han också var kapellmästare i närmare tio år. Vid sidan av det var han kapellmästare i Skinnarspelet i Malung under 18 år fram till och med 2014.

Om det är något som Underhållnings-Sverige har lärt sig vid det här laget så är det att inte går att säga "Kjell Öhman" utan att också säga "Alice". Alice var både hans hustru och den som in i det sista skötte allt praktiskt och administrativt omkring honom, som han själv sade att han aldrig skulle klara sig utan. Till henne skrev han "Alice's fax", och i den kan man verkligen höra hur varm faxen kunde gå - lyssna på klippet här ovanför!

Kjell Öhman blev 72 år.