Curatorn på Värmlands Museum får gå

2:03 min

16 helårstjänster ska bort på Värmlands Museum, samtidigt som nio nya skapas, när museet skär ner. En av tjänsterna som försvinner är curatorstjänsten, som Jörgen Svensson har i dag. 

– Stämningen är väl inte direkt munter, det är en väldigt tryckt stämning, säger Jörgen Svensson.


För att ha råd att betala konstnärerna som ställer ut så tar Värmlands museum bort den tjänsten Jörgen Svensson har. Som curator har Svensson sammanställt muséets utställningar av samtidskonst.

– På ett sätt blev jag överraskad och ändå inte. Det är en trend som pågår i samhället nu att samtidskonsten får stryka på foten, i och med att kulturen inte får tillräckligt med pengar och staten drar sig tillbaka mer och mer. Samtidskonsten är ju ingen kioskvältare så det är väldigt lätt att skära ner på den sortens verksamhet, säger Jörgen Svensson. 

För sin egen del är han inte så orolig, men han är orolig för vad konsekvensen blir för samtidskonsten.

– Det sorgliga är på det övergripande planet, vad som nu händer med samtidskonsten. Det är lite märkligt att det nu i Karlstad inte finns någon icke-privat arena för samtidskonst och detta i ett län som anser sig vara ett kulturlän och i visionsplaner och annat skriver hur betydelsefull kulturen är. Men när det kommer till en verklighet så finns det inga muskler tyvärr, säger Jörgen Svensson.