
De tävlar i att lösa knepiga matteproblem
Fem gymnasieelever representerar Sverige i matematiktävlingen Baltic Way som i helgen arrangeras i Stockholm.
– Jag är väldigt glad att jag får representera Sverige i tävlingen, men det kommer att bli svårt. Det är svåra uppgifter och varje uppgift är unik så det är rätt svårt att träna. Du kan inte riktigt förbereda dig på allt, utan det kommer att komma någonting nytt på tävlingen som du aldrig har sett förut, säger Sebastian Fodor som är en av dem som fått chansen att lösa knepiga matteproblem för Sveriges räkning i tävlingen.
Matematiktävlingen Baltic Way har arrangerats årligen sedan 1990, och lördag den 7 november går årets upplaga av stapeln i Stockholm. Tävlingen hålls för att högtidlighålla demonstrationen med samma namn, där över två miljoner människor bildade en mänsklig kedja mellan de tre baltiska huvudstäderna, genom att hålla händer. Detta för att protestera mot Sovjetunionens ockupation och verka för de baltiska staternas självständighet.
Från början var det bara just de tre baltiska länderna som deltog, men genom åren har allt fler deltagarländer lagts till. Nu är tolv länder med, däribland Sverige.
Till skillnad från de flesta andra internationella matematiktävlingarna är Baltic Way en lagtävling. Varje lag utgörs av fem gymnasie-elever, som tillsammans ska lösa tjugo matematiska tankenötter under tävlingens fyra och en halv timmar. Qimh Xantcha är doktor i matematik och en av tävlingens organisatörer. Han har själv också deltagit i tävlingen tidigare och beskriver passionerat hur problemen som studenterna kan få på sitt bord kan komma att se ut.
– Det är väldigt vackra, roliga och intressanta problem. Även om själva matematiken är väldigt svår och komplicerad så kan det vara väldigt vardagsnära slutsatser. Exempelvis ett problem från en tidigare tävling: de tävlande skulle ta 2006 städer på jordklotet och dela upp jordklotet i 2006 identiska bitar som var och en innehöll någon av städerna, säger Qimh Xantcha.
De senaste fyra åren har vinnarna av Baltic Way-tävlingen kommit från Ryssland, Litauen och Polen. Sverige har aldrig vunnit tävlingen, utan brukar placera sig någonstans i mitten. Den bästa placeringen hittills var när man kom tvåa 1999.
Att Sverige inte riktigt når lika långt som de baltiska länderna, eller Ryssland och öststatsländerna, beror mycket på matematikens status som ämne och hur högt man värderar utbildningen, tror Qimh Xantcha.
– Det är klart att en del handlar om matematisk begåvning, men mycket är ju träning, hårt arbete och undervisning. I internationella matematikolympiaden så är det konsekvent Ryssland, USA och Kina som gör bäst ifrån sig, och de har också långa träningsläger. I Sverige har vi inte råd att träna eleverna inför Baltic Way. De plockades ut för två veckor sen och får nu ett dygns hård träning av lagledarna, säger Qimh Xantcha, en av organisatörerna