Ingen hjälp att vänta i flyktingfrågan från Danmark

1:44 min

Sverige kan inte räkna med hjälp från grannlandet Danmark när det gäller att hantera flyktingläget. Det står klart efter uttalanden från den danska integrationsministern Inger Støjberg  i dansk tv.

Efter justitieminister Morgan Johanssons uttalande i går om att Sverige inte längre kan garantera tak över huvudet för de flyktingar som söker sig hit, uttalade sig den danska integrations- och bostadsministern Inger Støjberg, i en intervju i danska Tv2.

– Sverige har under många år fört en oansvarig flyktingpolitik. De har själva satt sig i denna situation, sa hon.

Även statsminister Stefan Löfvens nödrop till EU i onsdags fick kalla handen från Danmarks utrikesminister, Kristian Jensen, som i samma tv-kanal sa att varje land har valt sin strategi och Sverige får hantera situationen som de själva vill.

– Sverige bör kanske titta närmare på den danska modellen istället, där man valt att halvera de bidrag som flyktingar får när dom kommer till Danmark och där familjesammanföring tillåts först efter ett år i landet, sa han.

Än så länge har Danmark mest fungerat som ett transitland för flyktingar som vill till Sverige. Efter gårdagens besked från Morgan Johansson, kan det bli ett större tryck på Danmark, menar organisationen Dansk flyktinghjälps generalsekreterare, Andreas Kamm, till nyhetsbyrån Ritzau.

Men planen för Danmark framöver är att inte ta emot fler flyktingar än de drygt 10 000 som fått asyl i år. Genom fler åtstramingar ska man minska antalet som kommer ytterligare säger integrationsminister Inger Støjberg.

– Konkret betyder det att vi blå partier sitter och förhandlar om familjesammanföring. Om man som flykting vill få hit sin familj så vill vi att flyktingen själv ska betala för familjens resa. Det kan också komma ännu fler åtstramningar på området framöver.