Nytt test kan upptäcka prostatacancer tidigare

1:33 min

I Sverige dör 2 500 män varje år till följd av prostatacancer. Men nu kan 25-30 procent fler farliga tumörer upptäckas med en ny förbättrad diagnosmetod. Det visar världens största prostatacancerstudie som gjorts vid Karolinska institutet.

Med det nya testet går det, till skillnad mot i dag, att redan i blodprovet upptäcka farlig cancer hos män med lågt så kallat PSA-värde.

– De viktigaste resultaten av Stockholm 3-studien är att vi kan hitta farlig cancer tidigare. Vi kan också dramatiskt minska antalet vävnadsprover. Vi kan också kan ge ett enklare svar till läkare och patient, säger Henrik Grönberg som är professor i cancerepidemiologi och forskningsledare för studien vid KI.

Prostatacancer är svårdiagnostiserad. För att upptäcka sjukdomen tas ett PSA-test, men det blodprovet missar cancrar och leder också till många onödiga vävnadsprovtagningar med risk för komplikationer. Därför finns ingen allmän screening som för bröstcancer och livmoderhalscancer.

Prostatacancer är delvis ärftlig och det nya Stockholm 3-testet kombinerar tre saker. Blodprovet visar ett hundratal genetiska markörer och sex proteiner, inklusive proteinet PSA samt information om sjukdomen finns i släkten eller inte.

Jämfört med idag hittas fler snabbväxande och dödliga tumörer.

– Dagens PSA-test missar ungefär hälften av de farliga prostatatcancrarna. Stockholm 3-testet kommer vara klart bättre än det. Vi vet att testet hittar farlig cancer i låga PSA-värden, något som dagens diagnistik inte gör, säger Henrik Grönberg.

Drygt 58 000 män mellan 50 och 70 år i Stockholmstrakten har deltagit i studien, som publiceras i dag i the Lancet Oncology.