Danska konstnärer på Culturen

1:42 min

Nu i november kan man se utställningen "Epifyter och blomkålsfraktaler" på Culturen i Västerås. Utställarna är två danska konstnärer.

Utställningen arrangeras genom konstprojektet "Ytan international" inom den ideella konstföreningen Ytan i Västerås.

Utställarna kommer från Danmark, och en av dem, Sisse Mark, berättar att hon skapar sin konst utifrån hur människor förhåller sig till naturen och tar orchidéer som ett exempel:

– Konsten jag presenterar är utifrån min egen subjektiva synvinkel. Om vi väljer att leva som människor på människors premisser eller om vi förhåller oss till naturen, säger Sisse Mark.

En del av utställningen handlar om konstgjorda orchidéer i förhållande till riktiga.

Frågan är varför de konstgjorda ska vara exakta kopior av äkta vara?

– Ofta är det en platspinne med ringar omkring för att den ska hålla sig upprest, och det gäller också de konstgjorda. De har också en plastpinne, säger Sisse Mark.

– Men varför inte skapa en plastblomma som kan stå av sig själv, så jag undrar var vi lägger värderingarna. Är det själva blomman eller hela konstruktionen?

Enligt serietecknaren och konstnären Marcus Ivarsson på Ytan i Västerås så är det så kallad samtidskonst som utmärker konstföreningen.

– Fri konst överhuvudtaget kan ju vara vad som helst och det kan vara tavlor på väggen också.

– Men det händer mycket nytt hela tiden både här i staden och runt om i världen och vi vill försöka fånga upp det som är aktuellt och det som kan leda till att människor fortsätter och vidareutveckla sig inom det här området, säger han.

Ytan international är ett projekt inom föreningen där de knyter kontakter mellan kostnärer i andra länder, ett sätt att berika varandra.

Enligt Anna Törrönen på Ytan handlar det om samarbeten just nu med Norge, Danmark, Tyskland och Finland.

– Om fem år hoppas jag att vi ska ha så starka relationer med våra grannländer och andra länder så att vi lätt kan slussa konstnärer vidare, ge tips, råd och samarbeta, säger Anna Törrönen till P4 Västmanland.