Lotteriföretag polisanmält för uteblivna vinster

2:33 min

Flera lotteriföretag som säljer lotter via telefonförsäljning saknar tillstånd. Lotteriinspektionen har polisanmält tre av dem.

Spelbolagen lockar med garanti- och miljonvinster - men alla vinster har hittills uteblivit.

Kunderna har blivit uppringda per telefon och får höra en lockande presentation.

– Det var 25 miljoner i priser. Det var många vinstchanser och det var garantivinst, så jag har betalat 800 kronor i månaden.

Det säger Bengt, en av de tusentals kunder som väntat i flera månader på att få ta del av utlovade storvinster.

I dag blir privatpersoner uppringda av spelbolag som heter Garantispelet, Europaspelet och Superspelet.

Men alla tre spelen saknar tillstånd och insyn från Lotteriinspektionen och är därför olagliga, säger Josefin Jansson, handläggare vid avdelningen olagligt spel på Lotteriinspektionen. Hon tar dagligen emot flera samtal från kunder som känner sig lurade att av spelbolagen.

– Det här lotteriet har inte tillstånd i Sverige. Vi har sett att försäljningen är av en bedräglig karaktär.

Bolagen själva hävdar att de finns i Costa Rica. Företaget som anlitats för att fakturera kunderna säger till Ekot att säljarna finns i Barcelona i Spanien.

Lotterinspektionen har i sin efterforskning kunnat identifiera att spelbolag är knutna till Sverige. Ägarna bakom alla tre spelbolagen är tre män i tjugoårsåldern som alla tre är folkbokförda i Stockholm. Myndigheten anser därför att spelbolagen kan lagföras i Sverige - för brott mot lotterilagen - och har därför polisanmält spelbolagen.

– Vi kan även se att det är samma personer och samma bolag som har registrerat de här olika bolagens hemsidor vilket gör att vi kan slå fast att det är samma anordnare bakom de här tre koncepten, säger Josefin Jansson.

Det finns samstämmiga vittnesuppgifter bland de runt 1.000 personer som hört av sig till Konsumentverket om att de tre bolagen enbart fakturerar sina kunder för lotter - men aldrig betalar ut några vinter i lotterierna.

Därför vill Lotteriinspektionen varna människor för att låta sig luras av bolagens marknadsföring som går ut på att kunderna är särskilt utvalda för att få ta del av garantivinster och den miljonvinst som finns i potten.

Bengt, som redan väntat i månader på utlovade vinster efter att betalat flera tusen för sina vinstlotter, har börjat misströsta.

– Jag har varit inne och läst på hemsidan. Jag kan inte se att det finns pengar som betalas ut överhuvudtaget.