Lermassor begravde samhälle i Brasilien efter att damm brustit

1:03 min

I Brasilien befaras ett tjugotal människor ha omkommit i den lerflod som uppstod efter att stor gruvdamm brustit i sydöstra delen av landet. Uppgifterna är knappa, bara ett fåtal döda har hittats och många människor saknas. Lermassorna från dammen vällde fram över ett samhälle i närheten av gruvan och räddningspersonal försöker nu hitta överlevande.

– Vi försöker fortfarande få ett grepp om hur många det är som faktiskt försvunnit, genom att räkna familjemedlemmar och få människor att kontakta sina kolleger och vänner, säger en räddningsledare till den brasilianska TV-kanalen Globo News.

Flera myndighetspersoner som arbetar i området poängterar att dödstalet troligen kommer stiga ytterligare.

Det var igår kväll som en damm brast i delstaten Minas Gerais i sydöstra Brasilien. Lermassorna från dammen vällde fram över en närliggande by, som nästan helt svämmades över.

Det har varit svårt att hitta överlevande eftersom även vägar blockerats och mobiltelefonmaster förstörts.

Dammen tillhörde en järnmalmsgruva som ägs av det brasilianska bolaget Vale. Lermassorna har färgat det gröna landskapet rött, och experter varnar för framtida miljöproblem, eftersom vattnet i dammen innehöll stora mängder kemikalier och gifter som nu spritts ut i naturen.