Finlands regering sitter kvar - efter överenskommelsen

2:37 min

Finlands regering sitter kvar, sedan partierna i natt enades om detaljerna i den stora sjukvårdsreform som skapat konflikt mellan främst Centerpartiet och Samlingspartiet.

– Vi har nu nått en vårdöverenskommelse med 15 sjukvårdsområden och 18 sjävstyrelseområden, sade statsminister Juha Sipilä som var märkbart trött då han lämnade förhandlingsrummet i Statsrådsborgen för att möta de väntande reportrarna utanför, strax efter ett på natten finsk tid.

Hela kvällen hade han och regeringskoalitionens två andra partiledare, finansminister Alexander Stubb och utrikesminister Timo Soini, suttit i fortsatta krissamtal om den vårdreform som än en gång blivit till en svårlöst knut i finsk politik. Detta eftersom den, utöver principfrågan att ansvaret för sjukvård ska flyttas från kommunerna till nybildade, större regioner, också handlar om makt över Finlands politiska karta.

Centerpartiet som är starkt lokalt förankrat över hela landet, har ett intresse av att självstyrelseområdena blir så många som möjligt då det ger dem en större chans till inflytande över hur resurserna ska användas. Därför drev statsminister Juha Sipilä sin partilinje in i det sista. Så långt att den nästan fällde hans regering.

I utbyte mot det större antalet självstyrelseområden, har Sipilä nu gått med på att också skriva in Samlingspartiets krav på större valfrihet och privata vårdalternativ i överenskommelsen, något som väntas reta de rödgröna i oppisitionen, eftersom frågan om privat vård egentligen skulle avhandlas längre fram i tiden.

Samlingspartiets Alexander Stubb höll pressträff vid lunchtid efter lördagens partimöte, och sade sig vara mycket nöjd med resultatet.

– Det här är den bästa möjliga modellen för finländarna och för Finland. Att ingen finländare i framtiden behöver köa för att få social- och hälsovård, sa Alexander Stubb.

Sjukvårdsmetaforerna har haglat tätt under förhandlingarna. Medierna har frågat sig om "patienten", alltså den finska vårdreformen, kommer att överleva. Man har talat om att en överenskommelse har "blivit född" efter "svåra födslovärkar". Centerledaren Juha Sipilä säger själv, apropå misstron som grott mellan regeringspartierna, att han som statsminister nu har till uppgift att "sy ihop såren".

Men de som hela vårdreformen i själva verket kommer att beröra. barnmorskor, läkare, sjuksköterskor och inte minst alla patienter i framtidens Finland, har varit nästan helt frånvarande i de senaste dagarnas kris-debatt.