Företagen intresserade av nyanländ arbetskraft

1:39 min

Allt fler företag i Kalmar län verkar intresserade av att ta emot nyanlända. Arbetsförmedlingen har särskilt de senaste veckorna tagit emot många samtal.

– De senaste veckorna är det många arbetsgivare som hört av sig. Många förstår att det kan vara lösningen på ett problem när det är svårt att rekrytera, säger Christina Gutierréz-Malmbom, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kalmar:

– Intresset ökar. Det uppmärksammas överallt. Det här är det som alla pratar om hela tiden.

– Nu tror jag att de flesta engagerat sig och förstått att det är viktigt. Man vill ta sitt ansvar och vara en del av det här.

Hittills är det mest små och medelstora företag som hört av sig. I ungefär sju fall av tio handlar det om att vilja erbjuda praktik. Många företag vill pröva först om personen fungerar.

Christina Gutierréz-Malmbom berättar att hon själv tagit emot omkring 15 samtal från företag i regionen sedan två veckor tillbaka.

– Det är allt från industri, serviceföretag och jordbruk. Alla möjliga.

Arbetsförmedlingen i Kalmar har även arrangerat jobbträffar där nyanlända i mindre grupper kunnat möta bemanningsföretag. Den här formen av "speeddating" har visat sig vara effektiv.

– Vi har bara gjort några än så länge men vi tycker också är en framgångsrik metod som vi skulle vilja utveckla ännu mer. Frågan är bara hur vi ska hinna med. Det kommer så många och det är så mycket vi vill göra.

Christina Gutierréz-Malmbom berättar att det samtidigt har blivit svårare att få tid för var och en av de nyanlända. Att hinna göra fullständiga intervjuer om utbildning, språk, spetskompetenser och så vidare.

– Ibland har vi slarvat för att det har blivit så stort tryck. Vi kanske inte har gett varje människa den tiden som krävs. Då får vi betala för det nu, för då har vi inte riktig koll. Där behöver vi bli bättre på att gräva lite djupare.