"Svenska ambassaden i Berlin blev avlyssnad"

1:09 min

Även Sverige har förekommit i den tyska underrättelsetjänstens avlyssningsnät. Det rapporterar tidskriften Der Spiegel. Svenska UD vill inte kommentera uppgiften.

Uppgifterna ska komma ur den rapport som presenterades för den tyska regeringens särskilda kontrollorgan för tre veckor sedan.

Bland de e-postadresser och telefonnummer som den tyska underrättelsestjänsten har avlyssnat finns också de som går till den svenska ambassaden i Berlin.

Enligt uppgifterna i tidskriften Der Spiegel är Sverige ett av flera europeiska länder på listan över avlyssnade beskickningar. Där förekommer också internationella hjälporganisationer som Internationella Röda Korskommittén, Oxfam och Care International.

Sedan tidigare är det känt att Tysklands viktiga allierade Frankrike och USA samt även FN- och EU-organ har avlyssnats.

Det väckte starka reaktioner i synnerhet sedan förbundskansler Angela Merkel upprört förklarade att vänner inte spionerar på varandra, sedan det visade sig att hennes egen mobiltelefon hade blivit avlyssnad av den amerikanska säkerhetstjänsten 2013.

Utredningen som då inleddes i Tyskland har med tiden visat att USA fick aktiv hjälp av sina tyska kollegor för att lyssna av mål i Europa. Därefter ska alltså tyska underrättelsetjänsten på eget initiativ spionerat direkt på sina europeiska och amerikanska vänner.

Spionaget ska ha upphört hösten 2013.

Svenska utrikesdepartementet ville på lördagskvällen inte uttala sig om de tyska tidningsuppgifterna.

– Vi har tagit del av informationen från media i kväll, men vi har inga kommentarer i dagsläget, säger Joakim Edvardsson på utrikesdepartementets pressjour.

Är det först nu ni fått del av de här uppgifterna?
– Det har jag inga kommentarer till.

Men hur allvarligt ser regeringen på detta?
– Det är svårt att säga i nuläget, säger Edvardsson.