Beatlesgitarr såld för 21 miljoner kronor

1:47 min

En akustisk gitarr som användes av Beatlesikonen John Lennon när han skrev hitsen "She Loves you" och "All my loving" tillsammans med Paul McCartney har sålts för drygt 21 miljoner kronor på en auktion i Beverly Hills i USA. Gitarren är förmodligen ett av dom dyraste köpen någonsin, enligt antikexperten Tom Österman.

Tom Österman är intendent på auktionssajten Auctionet och har tidigare arbetat på Bukowskis.

– Det är kändisskapet som jag tror är så otroligt intressant för vissa människor. Och man är beredd att betala vad som helst för att vara en del av historien, säger han.

– Det har alltid funnits en fascination för kändisprylar men det har ju eskalerat de sista åren kan man väl säga.

Tom Österman tror att det är själva magin kring kändisskapet som gör att vissa människor väljer att lägga miljoner på kända personers tillhörigheter.

När det gäller den sålda Lennongitarren är Tom Österman osäker på om det är världens dyraste gitarr som någonsin sålts på en auktion.

Vid auktionen i USA såldes även en cardigan som tillhört Nirvanas avlidne sångare Kurt Cobain som såldes för 1,2 miljoner kronor och en skinnjacka som fanns i Elvis Presleys garderob gick för motsvarande 500 000 kronor.

Men Tom Österman känner till betydligt uddare auktionsköp.

– Det finns ju kändisgrejer som har sålts som är fullständigt galna. Angelina Jolie och Brad Pitts andedräkt i en plastpåse har sålts för ett par tusenlappar. Och Britney Spears gamla tuggummi har sålts på auktion och kostade runt 12 000 kronor, säger Tom Österman.