Vänersborgs kommun: Vi klarar inte fler flyktingar

1:52 min

Vänersborgs kommun höll i dag en presskonferens på grund av flyktingsituationen. Kommunen menar att man är i "ett extremt pressat läge" och att man är "en bra bit förbi bristningsgränsen".

"Redan tidigt deklarerade Vänersborgs kommun att vår ambition när det gäller att ta emot flyktingar är hög och att hjärtat är stort. Men är det fullt så är det fullt", står det i ett pressmeddelande.

– För det första så har vi inte fler lokaler att hysa dem i, och då tänker jag främst på ensamkommande flyktingbarn. Vi har en personal som slår knut på sig och jag vågar inte tänka tanken vad som händer om någon av dem skulle gå in i väggen, säger Marie Dahlin (S), kommunalråd i Vänersborg, och fortsätter:

– Vi har inte plats i skolor, vi får inte tag på gode män. Nu är det verkligen fullt på riktigt.

Just nu finns ungefär 1700 platser för asylsökande inom Vänersborgs gränser, bland dem Sveriges största asylförläggning, Restad gård.

Familjerna bor där, men barnen blir kommunens ansvar eftersom de behöver skola och barnomsorg.

Dessutom har kommunen på sin lott att ordna både hem och gode män för för barn och ungdomar, som kommer ensamma. De går inte ens vägen via en asylförläggning utan blir kommunens ansvar på en gång.

Häromnatten fick Marie Dahlin ett samtal att ytterligare 400 asylsökande anlänt till Restad Gård med buss och hon säger att Vänersborg har passerat bristningsgränsen.

Därför vädjar man, via brev, till privata företag om att de ska säga nej till Migrationsverket om att hyra ut fler lokaler till asylboende.

Dessutom skriver kommunen att de pengar som man fått av staten för att klara flyktingmottagandet i värsta fall kommer att användas till att betala vite till Migrationsverket.

Samtidigt kommer de ensamkommande barnen att skickas tillbaka till Migrationsverket.

– Jag förstår ju att människor flyr från ett krig, det hade du och jag också gjort om vi hade haft chansen att klara av det. Det budskapet som är viktigt i dag är att det finns 290 kommuner som kan ta emot och vi känner att det görs inte i alla kommuner, säger Marie Dahlin till P4 Väst.