Förmiddag med Helene

Tips och trix för dig med afrohår

5:29 min

Adeline "Addy" Skogsgårdh jobbar som textillärare på Antonskolan, men brinner för vård och skötsel av afrohår. Uppvuxen i Kongo vet hon hur utmanande det strävare, sprödare och krulligare afrohåret kan vara. 

Vid sidan om att vara textillärare, driver Addy Salong Nova R, som specialiserat sig på skötsel och frisering av afrohår. Utöver hårförlängning och flätor finns det många andra sätt att frisera sitt afrohår, som till exempel twist, rastaflätor och cornrows.

Ett afrohår är mer eller mindre alltid lockigt, med stora skillnader mellan vågigt, lockigt till det mera krusiga håret. Det krusiga håret är det som är torrast. Har man lite vågigt eller lockigt, då är det mitt emellan, med mer fett i. Det krusiga håret skyddar hårbotten mot den starka solen och värmen i Afrika, men det krävs mycket rutiner om man har afrohår. Håret är inte jobbigt, men det är viktigt att det sköts på rätt sätt. Orkar man inte det så kan man  pausa och göra en kreatinbehandling av håret, som gör att håret blir slätare, lenare och mjukare, samtidigt som det skyddar håret. 

Afrohåret är mycket skört och torrt och kammar man håret varje dag bryts lätt topparna, så för att slippa det behöver håret mycket fukt och oljebehandling, med naturliga oljor.

I dagens Förmiddag med Helene bjöd Addy Skogsgårdh på sina tips och trips.