#sockensamerna

Hästslaktare och korgmakare – möt de bortglömda samerna i mellansverige

18 min

I hela sitt liv har Anita burit på ett arv hon inte haft en aning om - ända tills hon började släktforska. Hon hittade nämligen anor till ett folk som var hästslaktare, korgmakare och rovdjursjägare. Hör berättelsen om sockensamerna - en bortglömd samisk kultur i mellansverige.

Anita Järvenpää i Vaxholm och Lasse Pettersson i Björklinge utanför Uppsala bär alltså på samma historia och samma anor.

Anita är släkt med Lapp-Tomas, Tomas Berger född 1812 och sockensame i Alfta socken inom nuvarande Ovanåkers kommun i Hälsingland och Lasse som alltså var släkt med Lapp-Brita, Brita Stina Åberg född 1835 i Ingbo inom Heby kommun i nordvästra Uppland.

Det här kan man läsa i boken Hästslaktare och korgmakare från 1999 skriven av etnologen Ingvar Svanberg vid Uppsala universitet.

Svanberg skriver i boken att det omkring 1800 fanns en så kallad sockensamisk befolkning i landskapen Jämtland, Dalarna, Ångermanland, Medelpad, Hälsingland, Gästrikland och norra Uppland.

En socken hade i regel en eller två samer anställda för att vara allmogen behjälplig med diverse sysslor såsom slakt av hästar och andra husdjur och samerna försåg också allmogen med förstklassigt hantverk, framförallt rotslöjd som korgar och fiskeredskap.

Samerna anlitades också för att jaga rovdjur och det finns även uppgifter om att sockensamerna i Dalarna under en period även hade små renhjordar.

Spåren efter sockensamerna finns framförallt i gamla handlingar som Ingvar Svanberg plöjt igenom - landshövdingerapporter, kyrkoböcker och traditionsuppteckningar.

Samerna har också lämnat efter sig massor av ortnamn i mellansverige där ordet lapp förekommer.

Men det finns idag nästan inga fysiska lämningar av samerna - en som har börjat inventera samiska fornminnen är arkeologen Gunilla Larsson, som hittat unika lämningar utanför Hudiksvall.

 I programmet medverkar de sockensamiska ättlingarna Anita Järvenpää, Vaxholm och Lasse Pettersson, Björklinge, Ingvar Svanberg, etnolog vid Uppsala universitet, Gunilla Larsson, arkeolog Centrum för Genusvetenskap vid Uppsala universitet och Erik Nilsson, Skarmyran, Hudiksvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio