Erik och Monica reder ut ditt sparande

Pensionsspara - så gör du!

5:46 min

Avdragsrätten för pensionssparande sänktes rejält förra årsskiftet och nästa år försvinner den helt. Så det är verkligen dags att göra något om du inte redan har flyttat på pengarna.

Lyssna på Eriks intervju med Monica Pettersson från Pensionsmyndigheten. Kolla vår checklista här!

Här är det du behöver veta i punktform - fördjupa dig genom att lyssna på intervjun igen.

* Jobba länge lönar sig.
* Låt bli att välja premiepension om du inte är intresserad. Det finns bra förval.
* Även tjänstepension finns det bra förval.  
* Vid förra årsskiftet sänktes avdragsrätten för privat pensionssparande från  12000 till 1800. Mer än så ska man inte spara under 2015.
* 2016 försvinner avdragsrätten helt. Fortsätter du att spara på samma sätt blir det dubbelbeskattning på pengarna. Var uppmärksam på om du har något som heter Pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande, ips. Då ska du stoppa sparandet.
* Fortsätt gärna att spara. Välj Investeringssparkonto, ISK=Du slipper deklarera alla fonder, köp och försäljning. En årlig schablonskatt.  Fonder är bra att ha i ISK. Kan tas ut när som helst. Kontanter är sämre att ha i ISK. 
* Eller kapitalförsäkring = Courtage från 8 kronor, ingen kapitalvinstskatt. Du behöver inte deklarera utdelningar, vinster och förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på värdet av sparkapitalet. Du bestämmer själv vem som ska få pengarna genom att utse en förmånstagare. Du kan också välja hur pengarna ska betalas ut. Pengarna är låsta under det första året.

FONDER  
För långsiktigt pensionssparande - välj gärna globala aktiefonder och det viktiga är att de ska ha låga avgifter, sikta på max 0,4% i avgift, annars finns det risk att avgifterna äter upp kapitalet.  

p4extra@sverigesradio.se