"Knausgård vill vara en tänkare snarare än berättare"

3:22 min

Kulturnytts kritiker Elin Claeson har läst Karl Ove Knausgårds personliga encyklopedi "Om hösten"

Efter att ha avslutat sin omfattande nutidsdagbok "Min Kamp" för något år sedan så skulle han ta det lugnt, sa han. Tidigare i år kom Karl Ove Knausgårds debutroman ut på svenska.

Den som trodde att Knausgård skulle lägga ner pennan, kan behöva tänka om. För nu kommer fyra böcker som kallas för "en personlig encyklopedi" där varje del fått namn av en årstid. Först ut är "Om hösten".

Kulturnytts kritiker Elin Claeson har läst Karl Ove Knausgård både förr och nu. Du hör recensionen i ljudklippet ovan.

Vad är det här för bok? Finns den på svenska?

– Nej, den finns inte på svenska än. Den finns på norska. Än så länge är det bara norska, men det går att läsa.

– Det är en betraktelsebok, korta stycken med allt från färgskiftningar till typiska Knausgård-vänliga brev till hans fjärde dotter. Här tar pappa på sig rollen att beskriva världen, där ingenting är för oviktigt att visa upp. Allt från kiss till telefoner.

Är det en novellsamling?

– Nej, det är bara undantagsvis då det blir berättelser med handling. Det är encyklopedier, där allt får en Knausgård-förklaring. Det blir väldigt litterärt och man får använda mycket fantasi. Knausgård är en fantastisk beskrivare, och förmedlare av lukter i tillvaron till exempel. Han är bra på att kommunicera och beskriva tillvaron. Han frågar sig hur man kan beskriva likheter i ansikten. Den här heter "Om hösten" och jag är inte säker på att jag vill ha tre böcker till som är så här. Han vill vara en stor tänkare men är mest av allt en riktigt bra berättare och betraktare.