
Minneskoder på gravstenar talar om ens livshistoria
Nu kan man förse gravstenar med så kallade QR-koder som kan länka till mer information om den avlidne.
– Det är många människor som lägger ner mycket jobb kring detta att skapa ett minnesrum och skapar man det så är det oftast så att man också vill dela med sig av de minnen som man har och många människor runt omkring oss har ju också minnen av den avlidne som de också kan få dela med sig och det kan de göra via en hälsning som man kan skicka, säger Ulf Lernéus, vd på Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF som är ett av flera företag som erbjuder den här tjänsten.
Det finns inte så mycket plats på en gravsten. Därför skriver man där ofta bara namn, födelse- och dödsdatum. På de gamla gravarna ser man ofta gårdsnamn och yrke, men detta har nästan försvunnit i dag. Men på senare tid har det kommit andra alternativ.
Men på senare tid har det alltså tillkommit andra alternativ. Att fästa en så kallad QR-kod på gravstenen är en av dem. Den kvadratiska streckkoden kan sedan läsas av en smart telefon för att ge mer information om den avlidne.
Ulf Lernéus visar mig två olika QR brickor - självaste koden är två gånger tre centimeter stor och brickan, gjord av hårt aluminium, en nyans större. Den andra brickan innehåller dessutom ett foto. När jag skannar koden med min telefon får jag upp fler bilder och musik.
Det är de anhöriga som bestämmer viken information som ska finnas där, säger Ulf Lernéus.
– Det kan vara ett bildspel från den avlidnes liv, det kan vara ett favorit-musikstycke, en film. Man kanske vill länka till ett släktträd. Det är många som faktiskt släktforskar och då kan man få en ytterligare vetskap om den avlidne och dennes släkt.
QR-koden kan innehålla mycket information och vill man så kan man också länka till ett slags digitalt minnesrum på nätet. Något som blivit väldigt populärt på sistone, enligt Ulf Lernéus.
Hur vi minns våra döda och smyckar deras gravar har förändrats mycket i Sverige över tid - ett exempel på det är att många i dag vill ha fotografier på sina anhörigas gravstenar.
– Fotografierna på våra gravstenar är någonting andra kulturer har tagit med sig hit till Sverige och det har vi tagit fasta på, så att säga, och det har blivit mer och mer vanligt. Och nu erbjuds QR-brickan tillsammans med fotografier.
Men hur är det med säkerheten? Om man talar om vandalisering då är man sällan helt skyddad. Det har ju hänt att hela gravstenar försvinner, säger Ulf Lernéus. Och detsamma gäller QR-koder.
– Man kan inte skydda sig men vi har god uppsikt över vad som händer i respektive konto. Till exempel om någon skulle skriva mindre bra saker så har vi möjligheter att stoppa sådant så att det inte kommer in. Vi har rätt så god insikt på vad som kommer in på QR-koderna.
Vill man vara extra försiktig så kan man också begränsa åtkomsten till informationen på QR-brickan och bestämma sig för att ge en kod till sina närmaste, säger Ulf Lernéus som är förbundsdirektör i SBF.