Närgången björn skjuten

1:17 min

Vid 14.30-tiden på måndagen sköts den björn som rört sig runt Uppsala och Enköping eftersom den ansågs utgöra ett hot mot allmänheten.

Sedan i torsdags har en brunbjörn befunnit sig i ett tättbebyggt område i Dalby utanför Uppsala. Polisen tog idag beslutet att björnen skulle skjutas. 

– Björnen hade varit inne på gårdar i trakten och bedömdes vara farlig för människor, säger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

– Det gick väldigt snabbt och för björnen var det väldigt liten stress. Vi visste var björnen fanns och kunde göra det snabbt och effektivt, säger Lennart Nordvarg, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen.

För den som missat den här historien, vad är det som har hänt med björnen den senaste tiden?

– Den här björnen har varit på olika platser i länet, där det är mindre lämpligt att vara om man är björn. Den har varit i Torstuna tidigare och under senaste veckan har den varit i Dalby utanför Uppsala. Dalby är ett område med mycket åkermark, lite skog och så bor det mycket människor där. Björnen hade helt enkelt inte så många platser att vara på där och den rörde sig nära människor.

Man har tidigare försökt skrämma bort björnen med hjälp av gummikulor, hundar och ljud.

– Beslutet var nödvändigt så som det utvecklade sig, men vi tycker att det är väldigt tråkigt. Vi ville ju verkligen att den skulle flytta på sig självmant till ett ställe där den är bättre lämpad att vara.

Kunde ni inte flyttat på björnen?

– Den här björnen var onormalt oskygg så i det här fallet gjorde vi bedömningen att om vi hade flyttat björnen så hade vi nog bara flyttat problemet, säger Lennart Nordvarg, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen.